De tekniska fördelarna
var avgörande
Ett av våra syften med att besöka ett ekologiskt boende var att få prata med några av dem som bor där. Fördomen om att det bara skulle bo miljöfanatiker i byn kunde vi avliva direkt, eftersom familjen vi besökte visade sig vara alldeles vanlig.

Genomtänkt rumsplacering
Anke, Frank och Gerrit Krönert har bott i Åkesta sedan maj 2001. Både Anke och Frank är ingenjörer och de valde ekobyn främst på grund av de tekniska fördelarna med husets byggnation och arkitektoniska utformning.
   De anser att planritningen och valet av byggnadsmaterial är mycket lämpligt. De uppskattar också att det finns en genomtänkt placering av rummen med stora fönster i vardagsrummet åt söder och sovrum och toaletter mot skuggsidan.
   – Dessutom gillar vi den rättvisa som finns när det gäller solfördelningen och insynsskyddet. Husen är nämligen placerade så att ingen tittar in i någon annans vardagsrum. Och även så att samtliga familjer har solen kvar i trädgården och på uteplatsen till sent på kvällen, säger Anke Krönert.
   Att byn ligger nära både natur och stad är en annan fördel.
   – Det går lätt att ta sig hit, både med kollektivtrafik och på den cykelbana som finns mellan Västerås och Skultuna. Vi stortrivs här, säger Anke Krönert.
Orsaken till valet av boende visade sig alltså främst vara av andra skäl än för att förbättra miljösituationen. Familjen vare sig hinner eller prioriterar att fullt ut leva ekologiskt.
   – Men självklart sopsorterar vi och komposterar den andel som är möjlig, säger Anke Krönert.

För dyrt underhåll i längden
Frank och Anke säger att det inte var något problem att vänja sig vid vatten- och avloppshanteringen samt det toalettsystem som finns.
   – Men kanske är underhållet av detta mer komplicerade system i längden för dyrt, säger Anke Krönert.
.