”Miljöinsatser måste få kosta”
– Man ska komma ihåg att tillväxtprogrammet förändrar ju inte hela samhället, utan det handlar om vad de offentliga organen i samarbete kan göra för näringslivet.
   Det säger Bo Bernerstedt på länsstyrelsen. Han har samordnat arbetet med länets tillväxtprogram.

Statligt näringslivsstöd och miljöarbete har ofta löpt i skilda spår, utan större kontakt. Nu ska det bli ändring på det.

Stark koppling till miljömål
Varje år slussar den offentliga sektorn 320 miljoner kronor vidare till näringslivet i länet. Det är stöd till investeringar, nyföretagande, utbildning och lokala utvecklingsprojekt. När pengarna fördelas ska miljöperspektivet finnas med.
   – Om till exempel en kommun ansöker om bidrag för någon aktivitet gentemot företagare då ska vi se till att olika miljöaspekter finns med, säger Bo Bernerstedt.
   Tillväxtprogrammet har tagits fram parallellt med länsstyrelsens arbete med de nationella miljömålen. Och man har samarbetat, eftersom den ”nya” tillväxten ska vara hållbar. Därför har tillväxten kopplats till miljömål som exempelvis utsläpp till luft.
   Samtidigt kan man i en färsk rapport från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, läsa att skärpta krav på utsläpp av växthusgaser kommer att kosta Sverige 25-45 miljarder kronor i mindre tillväxt under åren 2008-2012.

”Det finns mycket att göra”
Bo Bernerstedt är medveten om att det historiskt funnits en konflikt mellan tillväxt och miljöfrågor. Ju högre tillväxt desto större resursanvändning och därmed utsläpp av olika föroreningar.
   Tydligast märks det på vägarna: ju bättre tider desto fler långtradare. De senaste åren har dessutom arbetspendlingen ökat i länet. Den bedöms öka ytterligare i framtiden.
   – Där gäller det att försöka möta de behov som finns. Den regionala tågtrafiken har blivit bättre. Men det finns mycket att göra, framför allt för mer flexibel kollektivtrafik från och till småorter, säger Bo Bernerstedt.
   Ett viktigt inslag i tillväxtprogrammet är att stödja företag med miljöutbildning och rådgivning.
   – Om företagen blir mer miljömedvetna innebär det också möjligheter: är man i framkanten där så är man mer konkurrenskraftig. Det är en framtidsfråga. Kanske en av de viktigaste för att vi ska ha en värld att lämna över till framtida generationer.

Hållbar utveckling eller tillväxt?
Vilket är då viktigast: hållbar utveckling eller tillväxt? Bo Bernerstedt tycker att även regeringen är lite kluven där. Tillväxt anses ge ökad välfärd och mer resurser. Å andra sidan innebär det en ökad miljöbelastning.
   – Men vi tycker att miljöinsatser måste få kosta. Och med ökad tillväxt får det offentliga mer pengar till miljöinsatser, säger han.

Det offentliga styr inte allt
Vad ska då tillväxten bestå av? Vilken typ av varor och tjänster vill vi ha? Om detta säger inte tillväxtprogrammet mycket.
   – Det offentliga kan inte styra vilken produktion man ska gå mot, det svarar marknaden för. Det vi kan göra är att styra med stöd åt miljövänlig produktutveckling, miljöcertifiering och liknande. Och inte minst hjälpa till så att samhället omkring företagen fungerar bra, säger Bo Bernerstedt.

Läs mer >>>

Text och foto: Anders Jägeberg