Vad kommer efter vänligheten?

Kommer ni ihåg uttrycket Vänliga Västmanland? Det var en slogan som en tidigare turistchef i länet lanserade för att profilera Västmanland. Nu tror jag att det där med vänlighet har lagts på sophögen. Jag kan i alla fall inte hitta något som påminner om den formuleringen när jag tittar runt på några av de officiella hemsidor som är länets ansikte utåt. Om detta är ett tidens tecken vet jag inte. Vi lever ju i en tid som, åtminstone i många avseenden, är allt annat än vänlig. Hoten mot miljön och folkhälsan är bara två exempel på detta.
   Men om nu Västmanland inte längre i första hand är vänliga Västmanland, vad är vi då? Eller snarare vad vill vi vara och hur önskar vi att omvärlden uppfattar oss?
   Förbundet Agenda 21, den organisation som ger ut Gröna Draken, har som vision att arbeta för att Västmanland ska bli det mest hållbara länet i Sverige. I grunden handlar det om att skapa förutsättningar för ett gott liv och ett samhälle där vi människor kan leva i samklang med naturens förutsättningar. Ett sådant samhälle måste vara hållbart i alla avseenden; ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Låt Hållbara Västmanland bli den nya slogan som vi samlas kring och som alla har som ledstjärna för sin verksamhet.

Ett bra tillfälle att prata om det Hållbara Västmanland är på Världsmiljödagen den 5 juni. Denna dag proklamerades av FN:s generalförsamling i samband med den första stora miljökonferensen. Den hölls i Stockholm 1972 och öppnades just den 5 juni. Stockholmskonferensen är en föregångare till världstoppmötena om miljö och hållbar utveckling, som senare har hållits i Rio och Johannesburg.
   Världsmiljödagen firas i år bredare än någonsin här i Västmanland. Både företag, myndigheter och föreningar samverkar runt om i länet. På flera platser blir det inte bara en världsmiljödag, utan en hel världsmiljövecka. Utställningar, tävlingar, blomstervandringar, miljöbilar, friluftsgudstjänster och mycket annat står på programmet.
   Förbundet Agenda 21 bidrar till Världsmiljödagen genom samordning och marknadsföring. Själva arbetet utförs sedan ute bland våra medlemsorganisationer och deras samarbetspartner. Och det är så vi också vill fortsätta verka framöver inom andra områden; bygga nätverk, sprida kunskap och vara en pådrivare för det Hållbara Västmanland. Ett nytt tillfälle du kommer att märka av oss är i september i samband med den europeiska aktiviteten ”I stan utan min bil”. Då hoppas vi kunna bidra till att energi- och transporter lyfts fram i Västmanland ur ett hållbarhetsperspektiv.

Till sist vill jag bara påminna om att det är jubileum på gång. I år är det tio år sedan Förbundet Agenda 21 bildades och första numret av Gröna Draken kom ut. I septembernumret av Gröna Draken kommer vi att uppmärksamma jubileet på olika sätt.
Trevlig läsning!

 

    Kjell Gustavsson, redaktör
kjell@media21.se