Kina vill ha hållbara städer
I Kina flyttar människor i snabb takt från landsbygden till städerna. Behovet av miljöanpassade infrastrukturer är stort. I staden Kanton hölls i april en svensk-kinesisk konferens om hållbar stadsutveckling.

FN räknar med att 200 miljoner kineser kommer att ha flyttat från landsbygden till storstadsregionerna under åren 2000-2010. I Guangdong-regionen, där konferensen om hållbar stadsutveckling hölls, planerar man att på tio år bygga cirka 300 hållbara städer med 50 000-100 000 invånare.
   – Då behövs miljöanpassade system för vattenförsörjning, avfall, energi och transporter. Kineserna är intresserade av den teknik som bland annat används i svenska kommuner, därför hölls konferensen och därför var vi inbjudna, säger Kent Ryberg, kommunalråd (s) i Västerås och ansvarig för bland annat miljöfrågorna.

Kent Ryberg var med på konferensen tillsammans med en regeringsdelegation med miljöminister Lena Sommestad i spetsen samt företrädare för ett antal svenska län, kommuner och företag. Sammanlagt 75 personer. Från Kina deltog 175 personer, merparten kinesiska borgmästare och andra centrala beslutsfattare.
   Kent Rybergs bidrag var att dela med sig av tankegångarna kring den nya översiktsplanen för hur Västerås tätort ska utvecklas. I översiktsplanen är livskvalitet och hållbarhet de övergripande målen.
   – En utveckling i riktning mot ett hållbart Västerås omfattar såväl ekologiska som ekonomiska, kulturella och sociala aspekter. Alla dessa fyra ska väga lika tungt och samverka, säger Kent Ryberg.

Hur var det att delta i konferensen?
– Det var en omtumlande upplevelse. Jag har aldrig varit i Kina och jag blev förvånad över den relativt höga standard som fanns i den här regionen. Sedan var det naturligtvis roligt att vara med på en regeringskonferens – man skapar många bra kontakter, både svenska och kinesiska, för framtiden, säger Kent Ryberg.
   Konferensen har lett till att det kommer att tas fram en handbok med riktlinjer för hållbar urban utveckling. Den ska godkännas av Sverige och Kina och vara en vägledning för fortsatt samarbete mellan länderna.

 

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Kent Ryberg