Att
köpa dyr mat
kan vara lönsamt
Mat ska
helst vara både billig och bra. Varför ska man egentligen
köpa dyr svensk fläskfilé när den danska
bara kostar hälften? Det beror på om du tycker att
det har någon betydelse hur djuren behandlas eller hur långt
maten rest innan den hamnar på ditt matbord.
I
förra numret av Gröna Draken skrev vi om den tyska livsmedelskedjan
Lidl som startar butiker i länet och lockar med låga
priser. I det här numret har vi intervjuat två personer
som har synpunkter på pris och kvalitet.
Solveig Ingemarsson är socialdemokrat och
ordförande i konsumentnämnden i Västerås.
Hon efterlyser en mycket kraftfullare konsumentpolitik från
regering och kommuner.
Det är inte lätt att vara konsument
idag, och jag förstår att folk väljer det som
är billigt, säger Solveig Ingemarsson. Men man ska veta
vad det är man väljer, därför är det
viktigt att varorna är ordentligt märkta och har innehållsförteckning.
Hon tycker att vi ska handla mat från
svenska bönder, annars är hon rädd för att
de kommer att slås ut.
Vi har en god djurhållning och
starka miljökrav i Sverige. Det kostar mer helt enkelt.
Hon tar den danska fläskfilén som
exempel och säger att grisarna står trängre i
danska än i svenska svinstallar, de har oftare salmonella
och får kontinuerligt antibiotika.
Bil
behövs för att handla billigt
Solveig Ingemarsson menar att det inte alltid är billigt
att köpa det billigaste.
Ta det här med toalettpappersrullar.
De blir bara rullade lösare och lösare och tar slut
hur fort som helst. Kanske är det rentav billigare att köpa
dyrare toapapper.
Många handlar i storköpsområden
för att handla billigt. Solveig Ingemarsson tycker att det
har gått för långt med utbyggnaden utanför
städerna.
Som det är nu flyttar detaljhandeln
till obebyggda områden utanför städerna. Man måste
ha bil för att kunna handla där, mindre affärer
slås ut, bostadsområden och stadskärnor utarmas.
Hon menar att det får konsekvenser på
många områden och vill att kommunerna gör ordentliga
konsekvensanalyser innan de tillåter storköpsområdena
att växa.
Man måste väga olika aspekter
mot varandra och inte bara se det ur ett marknadsperspektiv. Miljö
och trygghet är också viktigt.
Det
är olika vad vi uppskattar
Lisbeth Kohls arbetar med konsument- och kvalitetsfrågor
inom ICA. Hon betonar att det är olika hur människor
bedömer vad som är värt att betala för.
Det är olika vad vi uppskattar.
En person kan vara beredd att betala väldigt mycket för
den första nypotatisen till exempel. En annan tycker att
de ekologiska produkterna är värda sitt pris. Medan
den tredje anser att en fin, välhängd biff måste
få kosta, säger Lisbeth Kohls.
En butik som har billiga varor som sin affärsidé
väljer bort vissa aspekter, fortsätter Lisbeth Kohls.
Det handlar om delar som till exempel ett brett sortiment, ett
stort urval färskvaror, service och välutbildad personal.
Tid
kan också vara pengar
Den som väljer de billigaste alternativen måste kanske
avstå från ekologiska produkter, där man tagit
hänsyn till miljön. Man betalar inte för etiska
aspekter som god djurhållning eller arbetsförhållandena
i tredje världen.
Det är en viktig uppgift för
handeln att förena olika krav och samtidigt försöka
få ett så rimligt pris som möjligt. Men det kostar
att ha kontroll på varan genom hela kedjan.
Lisbeth Kohls tycker att man ska tänka
på vad man vill få ut av sina matpengar. Den som lagar
den mesta maten själv får ut mer för pengarna
än den som köper färdiglagat. Men tid kan också
vara pengar.
Hennes råd till oss konsumenter är
att tänka efter vad som är viktigt. Under livet kan
det växla vilken sorts kund man är och vad man uppskattar.
Text:
Marita Gustavsson
Illustration: Marie Tallberg
|