Skrotbilskampanjen förlängs i hela länet

Skrotbilskampanjen, som går ut på att rensa Sverige på skrotbilar, förlängs i sju län – däribland Västmanland. Det finns helt enkelt för många övergivna bilar kvar i naturen.
I Västmanland startade kampanjen för drygt ett år sedan och den skulle ha varit avslutad i april, men fortsätter till och med den 31 augusti. Till dess kostar det inget att anmäla en skrotbil – sin egen eller en bil man har sett stå och skräpa – och få den bortforslad.
   – Kommunerna i Västmanland tycker inte att de har fått in tillräckligt många av de bilar som de har uppskattat finns ute i naturen. Därför förlängs kampanjen, säger Ulf Nordberg, kampanjledare i Västmanlands län.
En annan anledning är att människor vistas mycket ute i naturen under våren och sommaren. Chansen är då större att de övergivna bilarna upptäcks.
Kan sträckas ut ytterligare
   Ulf Nordberg vet ännu inte om skrotbilskampanjen kommer att sträckas ut ytterligare, men i så fall blir det åtminstone ett år till.
   – Det är ingen större idé att bara förlänga den under hösten och vintern, eftersom vi går mot mörker och snö – och det blir svårare att hitta skrotbilarna, säger Ulf Nordberg.
   Det är kommunerna som bestämmer hur länge kampanjen ska pågå.
I rutan här intill kan du se hur många skrotbilar som hittills har blivit anmälda i länets olika kommuner.

Flera aktiva kommuner
Vid kampanjens början uppskattade de ansvariga att det stod minst 5 000 skrotbilar och skräpade i Västmanland. Ungefär hälften av dem skulle finnas i Västerås. Den siffran visade sig vara överskattad, vilket Gröna Draken tidigare har skrivit om. Västerås har – liksom Hallstahammar – under flera år jobbat aktivt med att ta reda på skrotbilarna.
   – I en tätort som Västerås finns det inte utrymme att ställa upp bilar, säger Ulf Nordberg.
   I övriga kommuner har det gått enligt planerna och i ett par, bland annat Skinnskatteberg och Surahammar, har det rapporterats in fler skrotbilar än beräknat.
   – Om det inte finns plats att ställa upp bilarna i tätorten är det lätt att köra ut dem i kranskommunerna. Det kan vara en orsak till att man har fått in fler bilar i Surahammar, säger Ulf Nordberg.
   Skrotbilskampanjen är utformad så att den under en avgränsad tidsperiod underlättar kommunernas hantering av skrotbilar.
   Bakom kampanjen i Västmanland står stiftelsen Håll Sverige Rent och kommunerna i länet i samarbete med Folksam.

Miljöfarligt avfall
Sedan den 1 januari 2002 är skrotbilar klassade som farligt avfall, eftersom de innehåller många miljö- och hälsofarliga ämnen, som tungmetaller, oljor och batterisyror. Risken är stor att dessa ämnen läcker ut från skrotbilarna om de får ligga länge i naturen.

Anmälda bilar
Kommun Antal
Arboga 176
Fagersta 140
Hallstahammar 125
Heby 284
Kungsör 169
Köping 452
Norberg 150
Sala 343
Skinnskatteberg 149
Surahammar 239
Västerås 523
Totalt antal 2 750
Statistiken är hämtad från Håll Sverige Rents hemsida.

Text: Anna Björkman Randberg


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland