En tävling som tar ansvar för miljön
Sista helgen i april hölls den klassiska orienteringstävlingen 10-mila i Kungsör. Tävlingen hade miljödiplomerats av stiftelsen Håll Sverige Rent.



Idén fick kommunen från Köping, som arrangerade ett miljödiplomerat kort-SM i orientering i september 2002.
   – Vi tänkte att det vore något även för 10-mila, eftersom det är en så pass stor tävling. Dessutom har Kungsör en miljöprofil, säger Therés Andersson, miljöstrateg på Kungsörs kommun.
   – Orienterare är överhuvudtaget ganska miljövänliga. De är duktiga på att se till att inte lämna skräp efter sig, fortsätter hon.
   Therés Andersson har arbetat med miljödiplomeringen tillsammans med Åke Johansson, som är miljöansvarig från 10-milaorganisationen.

Marknadsföringen viktig
För att 10-mila skulle uppfylla kriterierna för miljödiplomering (läs mer i ruta här intill) måste arrangörerna tänka på miljön i alla led: allt från utbildningar av funktionärer till inköp och transporter.
   – Marknadsföringen är bland det viktigaste. Att inför arrangemanget informera deltagarna om vad det är som gäller. Det har vi gjort genom hemsidan och trycksaker som bifogats i de kuvert som vi har skickat ut till lagen, säger Therés Andersson.
   Inför tävlingen uppmanades de deltagande föreningarna att ta miljöhänsyn.

Det handlade till exempel om att:
   • Åka tåg till Kungsör. Arrangörerna hade ordnat busstransfer mellan      stationen och tävlingscentrum vid Lockmora Friluftsgård.
   • Samåka i största möjliga utsträckning.
   • Använda miljömärkt tvål och schampo.
   • Respektera anvisningar för sopsortering och använda uppställda behållare      för avfall.
   • Städa förläggningsplatser före avfärd.

Sopsortering och samtransporter
Här är ytterligare några exempel på hur 10-mila försökte minska sin belastning på miljön:
   • Samtransporter med företag på orten skedde i så stor utsträckning som      möjligt. Material från Stockholm kördes till exempel med lastbilar som      annars skulle ha gått tomma ”hem”.
   • Märkta kärl för sopsortering fanns utplacerade på flera ställen. En av      arrangörsklubbarna ansvarade för att källsorteringsstationerna tömdes.
   • Tävlingscentrum hade delats in i städområden och arrangörsklubbarna      hade hand om varsitt område.
   • Sekretariatet använde sig av miljömärkt papper.

Miljödiplomering
Arrangemang som ansöker om miljödiplomering granskas av stiftelsen Håll Sverige Rent utifrån sin hantering av bland annat avfall och renhållning, inköp, transporter och information. För att uppnå diplomeringsstatus måste arrangemanget uppfylla minst 15 kriterier.
Flera av kriterierna kan inte kontrolleras förrän under eller efter arrangemangets genomförande.

Läs mer på Håll Sverige Rents hemsida: www.hsr.se

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Therés Andersson

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland