Gröna oaser i staden
Vi människor mår bra av att ha kontakt med naturen. Trädgårdar, parker och naturen i största allmänhet betyder mycket för vår livskvalitet och hälsa. Men det behöver inte betyda långa vandringar med tung packning i storskogen. Att ha tillgång till en park, följa årstidernas växlingar i ett träd eller att höra koltrasten en sommarkväll är hög livskvalitet för många. Gröna Draken ger några tips om hur vi med enkla medel kan förändra vår närmiljö, allt från parker och gårdar till trädgårdar och balkonger.

Att planera grönområden
Grönskan som är så viktig för vårt välbefinnande hotas av ny bebyggelse, förtätning och nya trafikleder. Inom projektet ”Vilda grannar” arbetar Naturskyddsföreningen tillsammans med andra föreningar med temat grönare städer. Arbetet kan handla om allt från att sätta upp fågelholkar till att påverka kommunerna att ta större hänsyn till behovet av grönområden i sin planering.

Parker
I många äldre parker finns ofta gamla grovstammiga träd och död ved som gynnar insekter och fågellivet. Genom att skapa ängspartier, fjärilsrestauranger, dammar och vilda rum kan de vilda växt- och djurarter som finner livsrum i parkerna öka.

Gårdar
Gårdar vid bostadshus kan bli riktigt spännande oaser. Med mer träd och buskar, holkar, dammar, växthus och trädgårdsmöbler, kan gårdarna locka fler att komma ut och njuta av grönskan. Förutom att det är avstressande att arbeta i en trädgård och följa hur blommor och buskar växer, kan en trevlig gård skapa kontakt och spontana möten mellan människor. Vilket i sin tur är bra för hälsan.

Skolor och förskolor
En asfalterad yta för skateboard och bollspel behövs på en skolgård, men grönska är också viktigt. Odlingsprojekt, vilda rum, fjärilsrestauranger, dammar och holkuppsättning kan göra mycket för att förändra en trist skol- eller dagisgård till en spännande och inspirerande miljö.

Gator och vägar
Det är viktigt att plantera fler träd längs stadens gator. På smågator kan strategiskt placerade träd fungera som farthinder samtidigt som mångfalden i miljön förbättras.
   Försök pågår runt om i landet med att anlägga ängar och lågvuxna buskar längs vägar. Vägrenarna kan om de hävdas som ängsmarker fungera som barnkammare för till exempel fjärilar.

Att skaffa sig en vild trädgård
Att skaffa sig en vild trädgård är inte detsamma som att låta tomten växa hur som helst. Det handlar mer om att ta till vara på de förutsättningar som finns och utveckla dem.
   Om du vill ha en liten sommaräng på din gräsmatta kan du klippa gräset mindre kort och så in ängsblommor som blåklint, klöver och vallmo.

Fjärilar
Fjärilar står för något positivt och vackert, tycker de flesta. Tyvärr har de minskat kraftigt de senaste decennierna, vilket framför allt beror på rationaliseringar och kemikalieanvändning inom jord- och skogsbruket. Tillsammans kan vi dock hjälpas åt att bryta den trenden.
   Med värdväxter till fjärilens larver, och blommor rika på nektar till de ”vuxna” fjärilarna, kan trädgården bli en uppskattad miljö även för fjärilar.
   Fruktträd ger mycket nektar vid blomningen på försommaren. Fjärilar och andra uppskattar också fallfrukten på hösten, men det går även att mata dem med sirap eller sylt i ett rör eller på en bit papp.
   Vindskydd, dammar och fjärilsrestauranger är andra sätt att hjälpa fjärilarna.
I trädgårdens mest soliga och vindskyddade hörn kan nektarväxter planteras i grupper. Brakved, björnbär, kålväxter, violarter och klöverväxter är bra foderväxter för fjärilslarver.
   En kryddträdgård med örter som sprider sina härliga dofter är till nytta för både djur och människor. Många kryddväxter är dessutom bra nektarväxter.

Humlor
Humlor är viktiga för pollinering och ger en rikare blomning och mer frukt och bär. De är till och med tåligare än bin när det gäller kyla. Fjärilsblommor som lejongap och kryddväxter lockar också till sig humlor. Ett humlebo kan du bygga genom att gräva ner en uppochnedvänd blomkruka.

Fåglar
Växter som lockar till sig fåglar är till exempel rönn, en och solrosor. Fågelholkar lockar snabbt till sig trevliga gäster, så varför inte snickra en själv?

Igelkottar
Det är trevligt att ha en igelkott som granne. Den föredrar lite ”stökiga” miljöer. Städa därför inte så noga utomhus. För att igelkotten ska trivas kan man lämna en ris- och lövhög i ett skyddat läge där igelkotten kan bygga bo.

Vatten
Naturliga vattendrag är en bristvara i vår närmiljö. Om du anlägger en damm eller våtmark kommer snart många nya växter och djur att trivas i trädgården. Fjärilar dras till växter som trivs vid vattnet, grodor och salamandrar hittar någonstans att bo. Fågelbadet behöver inte vara stort, ett blomfat kan var tillräckligt om man inte vill bygga en damm.

Stenrösen
Ett stenröse ger skydd åt både växter och djur. Lägg en hög stenar av skiftande storlek i din trädgård och så inhemska stenpartiväxter som fetknopp och kungsmynta. Jorden mellan stenarna ska helst vara kalkhaltig och lucker.

Kompost
Komposten är ett viktigt inslag i den naturliga trädgården. Där lägger du trädgårdsavfall och får ett bra jordförbättringsmedel tillbaka.
Dessutom lockar komposten till sig fåglar och igelkottar.

En balkong för njutning
Balkongen har ett betydligt hårdare klimat än en trädgård, ofta med stark sol och utsatt för hård vind. Här får man rikta in sig på odling i krukor och lådor, som dock innebär att växterna lättare torkar ut. Därför ska man tänka på att välja växter som tål torka och vattna flitigt.
En större låda eller kruka bevarar fuktigheten längre, men kan normalt inte placeras på balkongräcket. Dränera i botten med till exempel leca-kulor. Se till att avrinningsvattnet inte rinner ner till grannen.

Fågelbad
Sätt gärna upp en foderautomat till fåglarna på vintern och kanske ett litet fågelbad under sommaren. Fågelbad är till glädje även för fjärilar och bin. Det duger bra med en skål eller ett stort fat.

Växter som lockar fjärilar
Indianmynta, kaprifol, murgröna och syrénbuddleja är exempel på fleråriga buskar som passar på balkongen.
   Bland fleråriga örter är kungsmynta, lavendel, myskmadra och timjan bra exempel, medan ageratum/leverbalsam, heliotrop och indiankrasse är bra ettåriga balkongväxter.
   Det finns många växter som passar på balkongen. Blanda gärna in olika sorter och använd fantasin. Tusensköna och vilda ängsblommor blir också fint i en kruka. Solrosor kan ge skydd för vinden och blir bra fågelmat.

Källa: Boken Vilda grannar av Per Bengtson och Maria Lewander, Svenska Naturskyddsföreningen

Illustrationer: Ingelöv Åstrand


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland