Grattis – vi fyller 75

Gröna Draken fyller 75. Inte räknat i år, men i antal utgåvor. Den tidning du håller i handen är nämligen den 75:e sedan starten 1994. Det som många säkert trodde var en dagslända, har visat sig vara mer seglivad än så.
 
I nästan 20 år har vi följt, och även drivit på utvecklingen, inom både det traditionella miljöarbetet och andra delar av det som brukar kallas hållbar utveckling. Från början var vi en förhållandevis ensam ”miljöröst” i den regionala mediavärlden. Idag är det fler som har fått upp ögonen för vår tids stora utmaningar, men oftast inte med den konsekvens och uthållighet som kännetecknar Gröna Draken.

Två decennier är lång tid i sådana här sammanhang. Att gå igenom alla tidningar vi har producerat är en intressant tidsresa. Inte minst slås jag av det stora och ökande engagemanget bland väldigt många människor, både ute i samhället och bland beslutsfattare.
  Jag konstaterar också att många frågor är lika aktuella nu som då; de giftiga och hälsoskadliga vardagskemikalierna som bara ökar, matkvalitén, transporterna och den biologiska mångfalden för att ta några exempel. Inom alla dessa områden går det att redovisa både framsteg och bakslag. Utvecklingskurvorna pekar ofta åt olika håll.
  En del frågor har avförts från dagordningen, till exempel ozonskiktet som läker i takt med att freonerna fasats ut, andra blir aktuella på nytt. För 20 år sedan var havsörnen fortfarande utrotningshotad, efter att under lång tid ha drabbats av miljögifter som DDT och PCB. Idag häckar den majestätiska fågeln åter i Mälaren och många har blåst faran över. Men nu kommer det nya larmrapporter om döda örnägg, med samma symptom som på 1970-talet.


Den kanske allra största förändringen under Gröna Drakens existens är dock klimatet. När jag bläddrar i de första numren finns det inte en rad om den fråga som idag är på allas läppar. Under senare år har vi skrivit desto mer. Den globala uppvärmningen kan knappast jämföras med något annat, eftersom klimatförändringen hotar själva grunden för vår existens.
  Men att klimatfrågan har denna dignitet innebär inte att det är den enda frågan som ska uppmärksammas. Arbetet för ett hållbart samhälle måste bedrivas med breda penseldrag, i samklang med naturens förutsättningar och på ett sätt som innebär att människor kan färdas väl genom livet. Detta synsätt hoppas jag även i fortsättningen ska vara ledstjärnan för rapporteringen i Gröna Draken.

Själv går jag nu in på mitt sista år som chefredaktör. Det har varit en stor förmån och mycket lärorikt att få arbeta med tidningen under så lång tid. Men efter 20 år känns det rätt att lämna över redaktörskapet till nya krafter. Inte minst för att få ännu mer tid att skriva och även i andra former fortsätta arbeta i Gröna Drakens anda.

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se