Krönika

Sven Secher är frilansjournalist och chefredaktör för tidningen Fjäderfä. Han var med och startade Gröna Draken 1994.

Skandalösa skandaler duggar alltför tätt

 

Våren nalkas och vi har mycket att se fram emot, inte minst grönsakslandets primörer. Jag tänkte dock uppehålla mig kring ett av våra mest värdefulla livsmedel – ägget. Men också resonera om matens pris och hur det kan ha blivit så att vi äter hästkött när vi tror att det är nötkött.
  Om du och jag hade levt för 100 år sedan, skulle vi ha längtat till hönans vårliga värpstart. Först vid påsken kunde nämligen det gamla bondesamhällets människor låta sig väl smaka av ägg och mätta sina hungrande vinterkroppar.
  I dag har vi också många djur omkring oss, men det är sällskapsdjur för nöje, inte husdjur för mat. Och istället för att odla, skörda, slakta, torka, salta, sylta och syra hämtar vi den färdiga maten i butiken. Att maten alltid finns i butiken är för dagens människor lika naturligt som att vi har luft att andas.

 

Vi har alltså kommit långt från jorden, djuret och matens ursprung och relevanta frågor är: Vad är det egentligen vi äter? Kan man lita på livsmedelsindustrin?
  Frågorna känns jobbiga, men är motiverade efter ständiga larm om dålig kvalitet och till och med fusk med till exempel salmonella i importköttfärs, antibiotika i importkyckling, hästkött istället för nötkött, fläskfilé istället för oxfilé, bekämpningsmedel i importerade grönsaker och hormonstörande bisfenol A i burkmat. Inte utan att man blir man en smula skärrad.
  Svaren på frågorna blir därför:
  Nej, vi vet inte vad vi äter.
  Nej, man kan inte lita på livsmedelsindustrin.
  Skandalerna duggar helt enkelt för tätt.

Sverige är i dag Europas mest importberoende land när det gäller mat och trenden är negativ. Importen ökar och vi äter allt mer långväga transporterad mat. Detta trots innevarande trend med småskaligt och närodlat.
  Frågan är: Varför kan Sverige inte föda sin befolkning? Mitt svar är prispress utan sans och balans. När det enda saliggörande under lång har tid varit ”lägsta pris”, slås hög kvalitet ut. Livsmedelsproduktion med god djurhållning med frihet från smittsamma sjukdomar som salmonella, klarar inte konkurrensen mot bulkmarknadens låga priser.
  Här finns också ett problem på ett ”högre plan”, då den svenska staten själv inte lever som man lär. För trots att man stiftat hårda lagar så serverar offentliga Sverige mat som inte följer svensk lag och svenskt djurskydd. Inte ens Sveriges riksdag, Sveriges lagstiftande församling, följer svensk lag enligt mina undersökningar i riksdagsrestaurangen. Där äts importerad mat som är producerad på ett sätt som är förbjudet i Sverige.
  Ytterligare ett förbluffande exempel är att regeringsprojektet Matlandet Sverige i höstas prisade ett köttimportföretag. Med det uppmuntrade regeringen en importör som slår ut svenskt lantbruk.

Påsken står för dörren och frågorna blir då: Vilka ägg är det vi äter och kan man lita på märkningen? Svaret är både ja och nej.
  Ja, för de vanliga skaläggen som du köper i äggasken i butiken. På äggstämpeln kan du själv avläsa från vilket land ägget kommer, hur hönsen har hållits och vem som är hönsbonde.
  Nej, för de flesta av de färdiga livsmedel som innehåller ägg. Icas och andras varumärken med pannkaka, kakor, majonäs och pasta innehåller ofta importerade äggprodukter utan angivet ursprung som producerats på ett sätt som är förbjudet i Sverige.

Vad vill du äta? Själv låter jag mig väl smaka av allt det goda som faktiskt finns alldeles runt min egen husknut. Tänk på att du genom dina val och dina frågor i din butik och ditt barns skola påverkar utbudet.
Glad Påsk!