Kläder påverkar. Vi köper alltmer kläder men det finns en mörk baksida av textilproduktionen. Andra får betala ett högt pris för våra billiga kläder. Bilden är från Nordiska museets utställning Fair Fashion.

Klä dig utan att slita på planeten

Den globala klädindustrin är gigantisk, bara i Sverige köper vi kläder för drygt 70 miljarder kronor per år. Maximerade ekonomiska vinster, ständiga trendväxlingar i modet och ökad efterfrågan utsätter miljö och människor för stora påfrestningar.

Långsammare mode

Slow fashion är för modeintresserade vad Slow food är för matälskare. Det vill säga färre, men finare plagg av högre kvalitet och med mindre miljöpåverkan. Med lite kreativitet och omsorg i dina klädval kan du bidra till en bättre värld istället för att nöta på den.

Det låter kanske
konstigt, men våra kläder är alldeles för billiga. I varje fall med tanke på hur mycket energi, vatten, kemikalier och hårt arbete som krävs för att tillverka dem. Kläderna är för det mesta gjorda i fattiga länder och under arbetsförhållanden vi aldrig skulle tillåta i Sverige. Och lönen är ofta så låg att den knappast går att leva på.

Men det måste inte vara så, det finns mycket vi som konsumenter kan göra för att få bra kläder som vi både kan känna oss fina i och trivas med. Med kreativitet och omsorg i dina klädval bidrar du till en bättre värld för fler människor.
  Att köpa kläder som någon annan tröttnat på är så miljösmart att begagnade kläder numera kan märkas med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Hela 97 procent energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier eller vatten och andra naturresurser.
  Så skänk gärna bort kläder du inte använder. Eller gör om gamla kläder till nya (Re-design kallas det när kläderna får ny design). Med enkla medel kan man kombinera plagg så att de blir unika.

Som konsumenter kan vi kräva ekologisk bomull, men det kommer inte att räcka med det. Vi måste använda mindre bomull och fler material, till exempel hampa som oftast odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Också lin och svensk ull är material som är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull.
  Slow Fashion är en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt. Först då kan klädindustrin bli hållbar på riktigt.

Foto: Nordiska museet/Daniel Grizelj
Text: Marita Gustavsson