Hönsliv utomhus. Väljer du att köpa Krav-märkta ägg i påsk kan du vara säker på att hönsen får gå utomhus på sommaren och picka i sig gräs, maskar och insekter. Sträcka på vingarna, bada i sand. På vintern går de fritt inomhus med fönster som ger dagsljus. De äter ekologiskt foder som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Låt hönsen se dagens ljus

Sex miljoner ägg i timmen. Så mycket sätter vi i oss på påskafton här i Sverige. Köper du ekologiska ägg bidrar du till att fler höns får ett bättre liv.

Svenska kor, kalvar och grisar ska få beta fritt. Inte stängas inne och slaktas i djurfabriker, skrev barnboksförfattaren Astrid Lindgren år 1985. Tre år senare, när hon fyllde 80 år, skickade hon ett öppet brev om burhöns till statsminister Ingvar Carlsson. Brevet handlade om hur hönsen levde i trånga burar, där de hackade sönder varandra av stress. Långt ifrån ett värdigt hönsliv.

Statsministern gratulerade Astrid Lindgren med blommor och en ny djurskyddslag på 80-årsdagen. Lagen kallades för Lex Lindgren, men när den blev verklighet ansåg Astrid Lindgren att den hade urholkats på flera viktiga punkter.
  De trånga burarna förbjöds i vilket fall och de höns som lever i burar idag har större utrymmen, reden, sittpinne och strö att bada i. Fortfarande sitter dock var tredje svensk höna i bur och många får aldrig se dagsljus.
  Men det är inte bara lagstiftningen som avgör hur hönsen lever. Som i så många andra sammanhang har vi som konsumenter stora möjligheter att påverka utvecklingen genom våra val i butiken.
  Ägg från frigående höns är ett alternativ till burägg. Hönsen har mer plats än burhönsen, de går på en ströbädd som ska täcka minst en tredjedel av stallets golvyta och de kan fritt välja sittpinne och rede. Frigående höns utomhus är ytterligare en märkning. Dessa höns går fritt inne i stallet med möjlighet att gå ut i en rasthage.

Väljer du att köpa Krav-godkända ägg kan du vara säker på att hönsen får gå fritt inomhus på vintern – med fönster som ger dagsljus – och utomhus under sommaren. De får picka i sig gräs, mask och insekter. Sträcka på vingarna, bada och vältra sig i sand.
  Krav-hönsen äter ekologiskt foder från råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom har de tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter. Produktionen kontrolleras och godkänns av Krav.
  I dag finns ett hundratal Krav-godkända äggproducenter i Sverige som tillsammans står för cirka tolv procent av den totala produktionen av ägg.
  De flesta av oss som köper Krav-märkta ägg gör det förmodligen för hönsens skull. Men det finns också skillnader i näringsinnehållet mellan ekologiska och konventionella ägg visar analyser från Livsmedelsverket. Ekologiska ägg har högre energivärde och innehåller något högre halter av vitaminer, järn, jod och kalcium. Skillnaderna förklaras av att hönorna fått olika foder.

Ägg från andra länder, där djurskyddet många gånger är sämre än i Sverige, ser vi sällan i butikerna nu för tiden. Däremot används utländska ägg i bröd och färdiglagade maträtter.
  De företag som gör pannkakor eller sockerkaka får kalla produkten svensk även om äggen är värpta av en höna i en trång bur i ett land med sämre djurskyddslagar än i Sverige. Av all äggförsäljning som sker i Sverige står äggprodukterna för ungefär en tredjedel och skaläggen för två tredjedelar.

Text: Marita Gustavsson