Äldreboende med miljötänk. Rune Petterson väver en matta vid Nygårdens äldreboende där miljötänk går som en röd tråd genom verksamheten. Annika Furst och Gunnel Persson är aktiva i äldreboendets miljögrupp och har tagit miljökörkort.

Äldreboende med starkt miljötänk

Följ med till Nygårdens äldreboende i Köping där personalen gått från ord till handling när det gäller miljön. Alla har tagit miljökörkort och har koll på energi, kemikalier och källsortering. En röd tråd med miljöoch kvalitetstänk löper genom hela huset. Ändå är det bara början.

Vid en vävstol
sitter Rune Pettersson och väver en matta, på bordet intill läggs försiktigt bit till bit i ett stort pussel. Lite längre bort sitter några boende och småpratar. Förmiddagskaffet är just urdrucket när Gröna Draken kommer på besök till äldreboendet Nygården 29 i Köping. Restaurangen och dagrummet är ombonat och hemtrevligt. Från köket hörs slammer när dagens lunch förbereds.
  Nygården 25-29 består av två hus med 35 och 38 lägenheter för äldre på tre våningsplan i varje hus med gemensam restaurang, dagrum och trädgård med odlingar. På receptionsdisken står det inramade miljöcertifikatet. Här är Anne Tjernberg och Hjördis Nilsen enhetschefer och de är stolta och glada över personalens miljötänk.
  – Som chef är jag överlycklig att de är så engagerade och planerar så bra, säger Anne Tjernberg.

Vi träffar Annika Furst och Gunnel Persson, de är med i miljögruppen som startade 2007 och träffas en gång i månaden.
  – Till att börja med tog vi in förslag från personalen på vilka frågor vi skulle börja jobba med, säger Annika Furst. Men första gången de frågade runt kom det inte in ett enda förslag. Det har dock förändrats efterhand när alla fått utbildning och kunskap.
  – Vi gick sakta fram, ville ha med alla i diskussionen om våra mål. Det är viktigt att alla är med och ser att det händer saker, säger hon.

Nu finns den miljöhandbok som de har arbetat fram på varje våningsplan, den kan alla ta fram när det behövs. På personalträffarna har de gått igenom flik för flik, diskuterat vad det innebär och vad som kan göras bättre. En film om hur kretsloppet fungerar var en riktig aha-upplevelse.
  – När vi satte upp våra egna mål utgick vi från kommunens miljömål och vad som är viktigt här, säger Gunnel Persson.
  Det handlar om allt från att ha koll på pappersförbrukningen till att byta ut vanliga glödlampor mot energieffektivare. Källsortering finns på varje våningsplan och genom att köpa in sodastream och göra eget bubbelvatten minskade inköpen av mineralvatten på flaska med 300 liter förra året. Personalen tar vara på och återanvänder möbler och prylar, något som känns självklart för många äldre. Ljusstumpar blir nya ljus och gamla videoband vävs in i tyger och blir effektfulla väskor. Bingovinsterna är ofta ekologiska nu för tiden.
  – Miljötänket smittar av sig på allt, säger Annika Furst.

Nu ligger fokus på kemikalier. Det är miljömärkta tvätt-, disk- och rengöringsmedel som handlas in och doseras rätt. Även när det gäller läkemedel finns rutiner och en medvetenhet om att inte använda mer än vad som behövs.
  Det går inte att ta miste på att det finns en röd tråd, ett miljötänk som löper genom hela huset. Annika och Gunnel från miljögruppen betonar det viktiga i att de får tid och stöd av sin chef. Och att miljöarbetet följs upp kontinuerligt genom internrevisionen som gör stickprover och pratar med både personal och ledning.
  – Det här är bara början, för vi ska bli bättre och bättre, säger Annika Furst. Utbildningen måste fortsätta hela tiden, vi utbildar även våra vikarier.
  Hon framhåller att det inte bara handlar om miljön, utan om omtanke om de boende, ekonomi och arbetsmiljö. Ett arbetssätt som bygger på helhetstänk och kvalitet.
  På anslagstavlorna sitter mingelbilder på de boende. Gunnel Persson berättar att det ofta är fest.
  – När vi blev miljöcertifierade firade vi rejält med tårta, säger hon.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Peter Krüger