Energiprat på banken.
Personal på Sala Sparbank träffas i studiecirkeln Vett & Watt för att lära sig mer om energi. ”En aha-upplevelse” tycker Monika Jansvik till vänster. Övriga på bilden är Anette Tallroth (med ryggen mot kameran), Annika Nelson Berg, Zandra Camber och Caroline Forslund. De har mätt energi både hemma och på jobbet. Att det går att spara mycket är alla överens om.

På Sala Sparbank jagar personal energitjuvar

Det har blivit många aha-upplevelser under de Vett & Watt-träffar som genomförts på Sala Sparbank. Och det har inte varit svårt att hitta ”energitjuvar”, både hemma och på jobbet. En av deltagarna upptäckte att hon har 98 lampor hemma. – Det är helt otroligt, säger hon.

I den vackra direktionsvåningen träffas fem bankanställda för att lära sig mer om hur de kan spara energi och minska sin egen klimatpåverkan. Fast just den här dagen har en fått förhinder. Det är tredje gången de samlas tillsammans med cirkelledaren Zandra Camber. De som tänker att energi är tråkigt skulle vara med här och uppleva den livliga diskussionen.
  – När jag hörde talas om Vett & Watt tänkte jag att det här är ju en kanongrej, det är klart att vi ska vara med.
  Det berättar Annika Nelson Berg, miljöansvarig på Sala Sparbank. Hon skickade ett mejl till de anställda på banken och blev glad över gensvaret. Studiecirkeln sker på både arbetstid och fritid.
  – Vi har stort fokus på miljö på banken, och det här ger idéer till att förbättra företaget, förklarar hon.

Hemläxan till dagens träff har varit att mäta energi såväl hemma som på jobbet. Till hjälp har de haft energimätare som Zandra Camber lånat ut. Caroline Forslund säger att hon tycker att det är intressant att se hur mycket energi olika apparater och lampor drar.
  – Nu när jag förstår hur det fungerar känns det roligt.
  Monika Jansvik håller med.
  – Det är en aha-upplevelse faktiskt. Jag tycker det är viktigt med miljön, vi pratar mycket om det både på banken och med vänner, säger hon.
  Mest förvånad blev hon över att det är belysningen som drar mest energi i hennes hus. Som hemläxa skulle hon räkna efter hur många lampor hon har hemma.
  – Vi har 98 lampor, det är helt otroligt. Nu ska vi byta ut den belysning som vi har tänd mest. Det blir dyrare med energilampor, men det lönar sig i längden.

Anette Tallroth har också mätt energin och säger att det blir väldigt påtagligt när man ser skillnaden mellan olika apparater och lampor.
  – Jag har även varit inne och tittat på elräkningen. Det blir mer greppbart när jag vet hur det fungerar.

På sina arbetsplatser ha de också undersökt hur mycket energi olika maskiner förbrukar. De kom fram till att det verkligen lönar sig att stänga av skrivare, kopiatorer och dataskärmar när anställda går hem för dagen. Men det är svårare med datorerna, eftersom bankens överföringar körs under natten. De har också sett över belysningen och beställt rörelsedetektorer.
  Zandra Camber berättar att hon har gjort timvärdeskurvor för bankens olika kontor.
 – Det visar en tydlig nergång vid fikaraster, säger hon. På bankkontoren är det annars ventilation och fläktar som står för en mycket stor del av elförbrukningen. Nu ska de undersöka om det finns fläktar som går i onödan och kan stängas av tidigare.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Peter Krüger