Mälarnära. Bengt Stridh forskar om förnyelsebara energikällor på ABB Corporate Research. Och han bor i ett miljöanpassat hus vid Mälaren, något som passar bra för hans stora intresse för djur och natur.

Nyfiken och kunnig

Gröna Draken möter Bengt Stridh

Kör: Energisnål Volvo diesel.

Nästa hemma-projekt: Trädgården ska få mer omtanke, eventuellt fler solceller.

Motto: Miljömedvetna val, ta hänsyn och förvalta naturen.

Bäst med huset: Läget.

Gör gärna på vintern: Åker långfärdsskridskor.

Största natur-upplevelse: En utter som sprang förbi utanför huset och alla mäktiga havsörnar som finns i området.

Länktips: www.bengts.blogg.viivilla.se
www-pp.hogia.net/bengt.stridh

 

Med en dröm om att bli självförsörjande energimässigt lät Bengt Stridh och Maria Lindén bygga ett nytt hus 2006. Läget är idylliskt, på en egen udde vid Mälaren ett par mil sydost om Västerås. Bengt gillar energifrågor och jobbar sedan länge med det på ABB. Fritiden ägnas åt djur och natur – och han är synnerligen engagerad – året runt.
  Värmen i Bengt Stridhs hus kommer från en vattenmantlad vedkamin i vardagsrummet, solfångaren på taket samt från en elpatron i ackumulatortanken. Elektriciteten produceras av solceller på taket, vilka klarar behovet på sommaren. Övriga delar av året kompletteras försörjningen med el från ett vindkraftverk som han och Maria är delägare i.

Kontrasten mellan yrket som utvecklingsingenjör på ABB Corporate Research i Västerås och fritidsintresset runt djur och natur är stor. Men i själva boendet finns även många synergier då han har forskat om förnyelsebara energikällor.  
  Tekniksatsningen i huset och hans exponering av mätningar inklusive diagram i bloggen på ”Vi i villa” talar sitt tydliga språk. Bengt har koll och gläds åt den ökande miljömedvetenheten och utvecklingen mot ett mer energieffektivt samhälle.
  – Jag försöker sprida lite kunskap och inspiration om solceller i Sverige. Den alltför okända tekniken är värd mer uppmärksamhet och det är jättekul att så många följer min villablogg.
  – Det här med solceller tror jag blir standard på nybyggda hus i framtiden. Så även om min kunskap hjälpt oss i hanteringen av våra miljövänliga lösningar så tror jag inte att man behöver vara ingenjör för att bo miljövänligt.

Energipriserna lär fortsätta öka och i framtidens elnät kommer vi alla att vara el-producenter till viss del. Att engagera sig i sin egen energiförsörjning genom förnyelsebara energikällor får flera positiva effekter.
  – Jag märker hur vår medvetenhet om energiförbrukning ökar ju mer vi lär oss. Det handlar om allt från hur mycket el varje hushållsapparat eller lampa drar till hur en extra isolering i huset kan begränsa energiåtgången. Denna insikt i kombination med att våra val syns tydligt och direkt är starka incitament i bygget av det hållbara samhället.

Under samtalet i det luftiga köket, med utsikt över den isbelagda Mälaren, ser Bengt plötsligt något på isen. Han ursäktar sig och går upp på övervåningen där han har sin tubkikare.
  – Brukar se havsörn på isen därborta vid båtrännan, men nu tror jag bestämt att det är en räv. Nu ser jag att det är två rävar. Häftigt, det har jag inte sett samtidigt förut.

  Bengt gillar att vara ute i naturen. Hans engagemang speglar sig i ordförandeskap för både Botaniska föreningen i Västmanlands län och Långfärdsskridsko i Västerås. På somrarna inventerar han floran i närmiljön, fjällvandrar och paddlar kajak. Han grundade även Klubb Tomt 100 år 1997.
  – Det är ett försök att stimulera människor att lära sig fåglar. Alla som kan upptäcka hundra olika fågelarter inom sin tomt är välkomna. Vi har idag över 400 medlemmar.

Nyfikenhet och kunnighet framstår som två signum hos Bengt. Han berättar längtande om en planerad skridskotur på Vättern, nämner att taklutningen är några grader felaktig för att får ut maximal effekt från solcellerna. Fäller även in att det är ekorrspår vi ser i snön utanför köksfönstret innan hans åsikt om den politiska diskussionen runt förnyelsebara energikällor kommer fram. Det går för sakta.
  – Beslutsfattarna uttalar sig om att de stödjer solceller och vindkraft men förutsättningarna och stimulanserna är för dåliga. Det är för krångligt med lagar och regler och så går det för långsamt. I Tyskland har de exempelvis en miljon nätanslutna solcellsanläggningar medan vi i Sverige bara har några hundra.

Bengt Stridh strålar av upptäckarglädje och har många järn i elden. Värnar och verkar för att bevara vårt världsarv. Hans intressen och aktiviteter spänner över alla årstiderna, mestadels ute bland djur och natur. Så bli inte förvånad om du dyker på honom på isen, på sjön eller liggande på alla fyra i skogen runt Geddeholm. Med nya arter av växter som ska registreras.

Text: Fredrik Nyby
Foto: Peter Krüger