Barnen räddades från en
TV-fri uppväxt

När vi för snart 25 år sedan flyttade till ett nytt hus bestämde vi att inte ta med TV:n. Det handlade visserligen om ett arvegods som sett sina bästa dagar. Men huvudskälet var att våra barn skulle få en TV-fri uppväxt. Barnen accepterade vårt beslut, om än motvilligt. Men det dröjde inte länge innan det åter fanns en TV i huset. Mina snälla och hjälpsamma svärföräldrar tyckte synd om barnen, så de kom över med sin extra-TV. Naturligtvis till barnens stora förtjusning. Sedan dess har det funnits TV i huset. Inte bara en utan vissa perioder flera. För att inte tala om alla andra elektriska apparater som har kommit och gått. Nyligen åkte även den gamla ”tjock-TV:n” ut och ersattes av en betydligt mer slimmad variant.

Jag vet att vi inte är ensamma och vi är långt ifrån värst. Men vi är en del av den konsumtionshysteri som den rika delen av världen springer runt i som ett ekorrhjul. Vår konsumtion sliter hårt på jordens resurser och bidrar starkt till den globala uppvärmningen. På så sätt är jag en del av problemet, men också en del av lösningen – för att använda en sliten klyscha. Visst har jag dåligt miljösamvete för en del val jag har gjort. Men jag vet samtidigt att jag på andra områden gjort betydligt bättre val. Och det är ingen bra idé att skapa dåliga samveten.

Varje dag ställs vi inför val, ibland stora men ofta små och vardagsnära; ny TV eller behålla den gamla, cykeln eller bilen till affären, släcka eller ej när vi lämnar rummet, ekologiska ägg från Sverige eller importerade från burhöns? Listan kan göras hur lång som helst. Varje val vi gör – medvetna eller omedvetna – påverkar utvecklingen i den ena eller andra riktningen. Men det handlar inte om antingen eller, utan om att ständigt öka de klimatsmarta valen. Ett bra val leder ofta till ytterligare ett och då kan man hämta energi ur det positiva istället för att förlamas av dåligt samvete.


I det här numret av Gröna Draken kan du läsa om Vett & Watt, ett nytt projekt som Förbundet Agenda 21 står bakom. Det handlar om ett stort och långsiktigt förändringsarbete i Västmanlands län och Heby kommun. Med mera vett (kloka vardagsbeslut) går det att få mindre watt (minskad elanvändning och lägre kostnader). Och är vi många som gör detta tillsammans blir det mycket roligare. Dessutom får vi ett kvitto på att vår egen lilla insats leder till en stor förändring om många andra också gör samma sak.

Trevlig läsning!!



  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se