Sven-Erik Åkerman, Länsstyrelsen och Mats Lindberg, Mälarenergi Kraft sätter ut yngel av laxöring vid herrgårdsdammen i Ramnäs. Genom att öppna flödet i dammen kan ynglen överleva och växa till sig.

Många olika projekt i länet ska hjälpa fisken

Många vill gärna dofta gott även efter ett hårt träningspass. Och nu finns kläder som uppges vara både antibakteriella och bakteriedödande. Men tester visar att det luktar lika mycket svett om dessa kläder. Dessutom sprider de farliga gifter rakt ut i avloppet.

Mats Lindberg, ansvarig för vattenkraft vid Mälarenergi, berättar att det pågår flera projekt för att underlätta för fisken och för att öka den biologiska mångfalden i vattendragen.
  – Vi vill göra något som ger resultat och har ett bra samarbete med Länsstyrelsen, säger han.
  I Svartån vid Turbinbron i Västerås och Kallstena i Hedströmmen planeras fisktrappor. Och i Kolbäcksån vid Ramnäs kraftstation har Mälarenergi frivillig tappning i den naturliga fåran. Där sattes öring ut för ett år sedan, och resultatet blev över förväntan.
  – Vid provfiske visade det sig att fisken finns kvar och har vuxit till sig väldigt snabbt. Nu funderar Länsstyrelsen och vi på att sätta ut ännu mer öring.

Ett annat projekt pågår i Hedströmmen vid Skinnskattebergs kraftstation. Där anläggs en demonstrationssträcka mellan sjöarna Övre och Nedre Vättern för restaurering och hållbar fiskförvaltning. Ett naturligt öringbestånd och även andra fiskarter har hittats i strömmen. Vattnet undersöks nu av forskare vid SLU, Statens Lantbruksuniversitet, i ett treårigt projekt. Det är ett samarbete mellan SLU, Mälarenergi, Länsstyrelsen och Skinnskattebergs kommun.

Även i Arbogaån ska fisktrappor byggas, i ett samarbete mellan Tekniska förvaltningen i Arboga och Länsstyrelsen (se artikel ovan). En utredning om fria vandringsvägar pågår också för Kolbäcksån vid kraftstationerna i Mölntorp och Sörstafors. Och i Hedströmmen skulle Mats Lindberg gärna vilja plantera in flodpärlmussla.
  – Det finns mycket vi kan göra i samarbete med andra, men det är många intressen att ta hänsyn till. Vi vill ha både elproduktion och biologisk mångfald.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Johan Wretling