Vad gör ni för att minska svinnet?


Matlådor. På ICA Ettan i Västerås använder butiksköket livsmedel, främst kött och chark, som snart passerar bäst-före-datumet för att tillaga matlådor. – De är väldigt populära. Vi lagar och säljer omkring 800 portioner i veckan, berättar kökschef Maria Valmila.


Här görs det matlådor av varor som närmar sig bäst-före-datumet


Enligt branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel slänger svenska matvarubutiker varje år mat värd över två miljarder kronor. Hemska siffror, anser ICA-handlaren Susanne Edh, som sedan butiken öppnade 1983 aktivt arbetat för att minimera svinnet av livsmedel.
  – Svinnfrågan tas på största allvar. Vi registrerar dagligen varor som är gamla eller skadade, och pratar ofta om hur vi ska kunna bli ännu bättre. För oss är det viktigt, sett såväl ur ett ekonomiskt som ett ekologiskt perspektiv.
  – Kraven på att livsmedel ska vara färskt ökar, många konsumenter är rädda för att köpa varor med kort datum. Tack vare att vi har ett eget butikskök har vi möjlighet att ta vara på snart utgående varor.
  – Av de matlådor vi tillagar är vissa planerade, medan andra är en del av vår egen svinnbekämpning.


Skolmat. – Tallrikssvinnet är störst när det serveras populär mat. Eleverna tar då ofta mer än vad de orkar äta. Av 100 kg klyftpotatis brukar närmare hälften hamna i sopen, säger Linda Thörngren, kock på S:t Ilians skola.


Belöning som morot fungerade inte


Skolmåltidsverksamheten i Västerås mäter svinn minst två gånger per termin. På S:t Ilians skola slängs mat för 150 000 kronor årligen. Kocken Linda Thörngren lagar potatismos i det moderna skolköket. Om ett par timmar strömmar skolans 400 elever till.
  – Med målet att minska mat som slängs i onödan startade vi i höstas en kampanj tillsammans med skolans matråd. Överenskommelsen var att vi skulle införa en efterrätt om eleverna kunde klara av att kasta mindre än 12 kg om dagen.   – Det gick riktigt bra första veckan. Därefter var vi uppe i närmare 20 kg, precis som tidigare. Det kändes jättetråkigt, vi var många som engagerade oss. Lyckligtvis har vi ett eget tillagningskök och har lättare att styra beställningar och spara viss mat. Vi lagar ofta mat av det som inte gått åt, gör gratänger eller risotto.