Om oro, hopplöshet och framtidstro
Svenskar är ett oroligt folk. Och mest av allt oroar vi oss för miljöförstöring och klimatförändringar. Det visar en stor internationell undersökning som ett försäkringsbolag låtit göra.
I andra länder handlar oron mer om risk för ökade levnadsomkostnader, jordbävningar, rattfyllerister och terrorism. På den globala topp-femlistan hamnar klimatförändringarna först på femte plats.
Att känna oro är inte konstigt. Det intressanta är hur oron påverkar oss och vad vi kan göra av den. Om vi känner hopplöshet och uppgivenhet eller engagemang och handlingskraf har stor betydelse.
Under lång tid har vi människor tärt på jordens resurser på ett sätt som innebär att vi är nära att såga av den gren vi sitter på. Men än är det inte kört. Vi kan faktiskt vända den negativa utvecklingen. För det krävs kunskap och framförallt att vi vill förändra.
Visst, en del förändringar kräver politiska beslut. Andra handlar om att tänka nytt och använda mer smarta lösningar. Men inte minst viktiga är de små vardagliga insatserna på hemmaplan, som vi alla kan göra.
Den känsla som många bär på är dock att vi har svårt att se hur vår egen insats påverkar utvecklingen och klimatförändringarna. Om jag släcker ljuset, låter bli att ha TV:n stå i standbyläge och kör mindre bil – är inte det bara en droppe i havet? Jo, om jag gör det ensam förstås. Men, om tusentals människor gör samma sak, kan du vara säker på att det blir rejäla resultat.
Bestämmer vi oss finns det väldigt mycket vi kan göra, här och nu. Och utan några större uppoffringar. I det här numret av Gröna Draken ger vi flera exempel på vad det kan handla om. Läs om familjen som med planering och kreativitet har minskat sitt matavfall (var färde matkasse blir avfall!), om hur du kan vårstäda utan kemikalier och om konferensanläggningen som med ett bra energitänk minskar sina elkostnader.
Inom Förbundet Agenda 21, den organisation som står bakom Gröna Draken, förbereds nu ett stort energi- och klimatprojekt som ska engagera tiotusentals människor. Med det vill vi sätta Västmanland på kartan och bidra till ett mer klimatsmart samhälle. Och vi ska åstadkomma förändringarna utan pekpinnar och dåliga samveten. Den oro vi alla känner ska vi vända till en stark kraf som skapar framtidstro och innebär att vi själva och kommande generationer kan färdas väl genom livet.
Trevlig läsning!!
Kjell
Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se |