Nära till samtal. När kommunalrådet Marie Wilén går ut i Heby är det många som vill prata. Här tillsammans med Inger Eriksson i snöfallet utanför Konsum.

Heby bytte län men stannade kvar

När Heby kommun bytte län från Västmanland till Uppsala valde man att stanna kvar i Förbundet Agenda 21, det västmanländska nätverk som står bakom Gröna Draken. Heby har ett ambitiöst lokalt Agenda 21-program. Men i en ranking av bästa miljökommuner hamnade man på näst sista plats.
  Gröna Draken har träffat nya kommunalrådet Marie Wilén (C) och frågat hur hållbar Heby kommun egentligen är.

Två saker slås man av vid infarten till Heby. Det ena är en hög spannmålssilo i grå betong mitt på det vidsträckta slättlandskapet. Och det andra en nybyggd solelsanläggning med blänkande solpaneler. Två landmärken som båda berättar något om den trakt vi besöker.
  Även om silon inte längre är i bruk står den som en symbol för en gammal jordbruksbygd som fortfarande lever. Något som också ingår i den vision, som alla företrädare för kommunen ska kunna rabbla även om de blir väckta mitt i natten, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén med ett leende på läpparna.
  – Visionen är en växande landsbygdskommun med närhet, trygghet och livskvalitet.
  Att växa och få skatteintäkter är något som de flesta kommuner sätter högt på dagordningen. Men hur växer man när de traditionella jordbruken ofta har svårt att överleva?
  – I Heby har hästnäringen utvecklats mycket starkt under flera decennier, säger Marie Wilén. Vi har faktiskt fler hästar än kor i kommunen och vi marknadsför oss som hästkommun.
  Hon berättar att det till och med finns en anställd häststrateg – ”förmodligen den enda i landet”.

En fot kvar i myllan
Överhuvudtaget finns det i bygden en stark tradition av småföretagande. Många företag med koppling till de areella näringarna jord och skog, men också till byggbranschen. Bland de mer kända finns tegelbruket i Vittinge (det enda kvarvarande i Sverige), garveriet i Tärnsjö (som satsat stort på att miljöanpassa produktionen) och sågverket i Heby (dit 60 långtradare per dag levererar timmer).
  – Totalt har vi mellan 800 och 900 verksamma företag, varav 50 inom hästnäringen, säger Marie Wilén. Det är mycket i en kommun med 13 500 invånare.
  Att landsbygdsfrågorna ligger Marie Wilén varmt om hjärtat är inte så konstigt. Hon är uppvuxen i en centerpartistisk lantbrukarfamilj och har fortfarande en fot kvar i myllan. Föräldragården driver hon nämligen som ett hobbyjordbruk tillsammans med sin bror.
  Hon är ny som kommunalråd till följd av det maktskifte som skedde i Heby efter förra årets val. Men långt ifrån någon duvunge i politiken. Ett engagemang i bland annat energi- och miljöfrågor förde henne in i Centerns ungdomsförbund redan 1977. Hon har varit oppositionsråd och fritidspolitiker i kommunen, och under 1990-talet satt hon även i riksdagen under en period.

Riksdagsmotioner
Som riksdagsledamot engagerade sig Marie Wilén i miljöfrågor och skrev bland annat en motion där hon föreslog att leksaker av PVC-plast skulle förbjudas för små barn, eftersom de innehåller skadliga ämnen.
  – Motionen avslogs, men 1998 ändrade regeringen regelverket i enlighet med våra krav. Och nu finns det även ett förbud på EU-nivå. Så där var jag med och bidrog till utvecklingen, säger hon stolt.
  En annan motion som Marie Wilén stod bakom handlade om Agenda 21, alltså det globala program för miljö och utveckling som antogs vid den stora FN-konferensen i Rio 1992. Tillsammans med några andra centerkvinnor föreslog hon att riksdagen skulle besluta om ett antal frikommuner för att underlätta utvecklingen av Agenda 21-arbetet på lokal nivå. Syftet var att ge mer utrymme för demokrati och medbestämmande och för lokala lösningar.
 Är frågan om frikommuner ännu aktuell?
  – Ett område som vi pratar mycket om är hur vi ska kunna handla upp mer lokalt odlad mat till kommunens verksamheter. Det ska vara förenligt med Lagen om offentlig upphandling, men hittills tycker jag inte att vi har lyckats med detta i Heby.

Liten andel ekologisk mat
Hur är det då med ekologiskt odlade livsmedel? Det nationella målet är att konsumtionen av certifierade livsmedel i offentlig sektor ska vara 25 procent av den totala konsumtionen. Det ligger också i linje med vad Heby kommun på politisk nivå har beslutat i den lokala Agenda 21-handlingsplanen. Visionen är att kommunen i stort sett ska vara ”självförsörjande på baslivsmedel” och att ”merparten av dessa är ekologiskt odlade”.
  Hur långt har ni kommit?
  – I dagsläget är ungefär tre procent av maten vi serverar ekologiskt odlad. Här har vi mycket kvar att göra.
  Vi tittar tillsammans igenom den drygt 30- sidiga Agenda 21-planen och är överens om att den är ambitiös och innehåller många viktiga mål och spännande visioner. I förordet sägs att det ska vara ett levande dokument som hela tiden revideras, något som senast gjordes 2002.
  Hur mycket Agenda 21-planen används i kommunens löpande verksamhet kan inte Marie Wilén svara på. Men någon ”hyllvärmare” vill hon inte se den som.
  Hon berättar att det nu finns ett beslut att ta fram en klimatstrategi för kommunen. Samtidigt ser hon risken med för många styrdokument.
  – Om vi har för många mål slutar de att vara styrande, säger hon. Kanske är det Agenda 21 vi ska använda för att knyta samman vårt arbete

Förnyelsebar energi
Ett avsnitt i Agenda 21-planen har tydlig koppling till det andra ”landmärket” vid infarten, alltså inte silon utan solpanelerna. Det handlar om energi och där är visionen enkel och tydlig; all energi som produceras i Heby ska vara baserad på förnyelsebara energikällor och samtliga tätorter ska ha väl utbyggda fjärrvärmenät.   – Här ligger vi bra till, säger Marie Wilén. Särskilt på uppvärmningssidan där nästan all produktion sker med biobränslen. Vi får också förnybar el från solelanläggningen och från kraftvärmeverket i Sala. Den stora utmaningen gäller våra bilar, där vi idag inte har några förnybara bränslen.
  Heby kommun äger tillsammans med grannkommunen Sala det lokala energiföretaget Sala- Heby Energi AB. Företaget har under många år varit drivande i arbetet med att fasa ut fossila bränslen och ersätta dem med förnybara. Det arbetet har bland annat placerat företaget på förstaplats i ett rikstäckande miljöindex med den sammantaget tydligaste miljöprofilen.

Klimatstrategi ska tas fram
Däremot gick det sämre för Heby kommun i tidningen Miljöaktuellts ranking över Sveriges bästa miljökommuner, där Heby hamnade näst sist. En förklaring till detta är enligt Marie Wilén att kommunen inte brydde sig om att svara på tidningens enkät. Något hon ser som en förklaring, men inget försvar.
  – Det får naturligtvis inte hända.
  Hon anser att kommunen nu har stora möjligheter att ta viktiga steg framåt, oavsett om det kallas Agenda 21-arbete eller något annat. En viktig förutsättning för detta är den nyligen tillsatta tjänsten som miljöstrateg, som ska arbeta med klimatstrategin och driva på utvecklingen mot en alltmer hållbar kommun.

Text: Kjell Gustavsson och Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill