Globala spår. Ekologiska fotavtryck är ett sätt att mäta hur stor del av jordens samlade resurser människor i olika länder använder.

Stora fotavtryck i den rika världen


Allt vi människor gör påverkar vår miljö på något sätt. Ekologiska fotavtryck är ett sätt att mäta de globala spåren av vår produktion, konsumtion och livsstil. Vi som bor i den rika världen har stora fotavtryck jämfört med de fattiga länderna.
  – Skulle alla leva som i Europa krävs tre jordklot, säger Carina Borgström- Hansson på Världsnaturfonden WWF i Sverige. Det är inte så stora skillnader inom Europa, men för till exempel Nordamerika och Förenade Arabemiraten är fotavtrycken mycket större.
  Enligt Carina Borgström-Hansson måste de rika länderna minska sin resursförbrukning och framför allt sina koldioxidutsläpp för att de fattiga länderna ska kunna utvecklas. Därför vill hon se smarta lösningar samt samarbete mellan länder.

Hon ger några goda exempel. Malmö delar med sig av kunskap inom miljövänlig stadsplanering till en vänort i Kina. Och den som i Tyskland installerar solceller och säljer el till nätet är garanterad en minimiersättning. Det har ökat produktionen av miljövänlig el och gett arbetstillfällen.
  Sveriges biokapacitet (se faktaruta) är idag större än fotavtrycket. Men Carina Borgström-Hansson betonar att det inte betyder att vi kan slå oss till ro.
  – EU använder en yta för konsumtion som är dubbelt så stor som vad som finns inom EU. Och Sverige är inte en liten ö, vi är en del av EU och världen.

Grafik: Germund Sellgren