Går att spara. Lisa Rytting är kökschef vid Ramnäs hotell & konferens. Hon anser att det går att göra mycket för att spara energi och man tänker efter och planerar.


Lägre elkostnad med ett bra energitänk

Hotell och restauranger kan göra mycket för att spara energi och få ner elkostnaderna. Ramnäs hotell & konferens har satsat på ny energisnål utrustning i restaurangköket. Och de många värmeljusen i receptionen och restaurangen höjer inomhustemperaturen samtidigt som de känns välkomnande.

Alldeles i utkanten av Ramnäs ligger Ramnäs hotell & konferens, en modern anläggning med ljusa inbjudande lokaler. Men det är historisk mark, den äldsta byggnaden var en gång i tiden sanatorium och senare ABF:s kursgård. Många fackliga kurser och möten har hållits i huset med återkommande gäster som Tage Erlander och Gunnar Sträng. Nu kommer gästerna från många olika håll, även om fackföreningar fortfarande har kurser och konferenser här.
  Med 45 hotellrum, många konferens- och grupprum och en restaurang går det åt mycket energi för att hålla anläggningen igång.
  – Vi suckar när vi öppnar posten och får elräkningen. Det är en väldigt stor utgift för oss, säger Lena Oderstad Andersson, som driver Ramnäs hotell & konferens tillsammans med maken Dan.

De ökande elpriserna oroar Lena Oderstad Andersson och hon efterlyser mer riktad information och stöd till branschen för att hitta smarta lösningar att spara energi.
  – Vi får erbjudanden om alla möjliga kurser, men aldrig något om hur vi kan få ner energikostnaderna.
  Ändå gör de dagligen en hel del i både stort och smått för att spara el. Kökschefen Lisa Rytting berättar att den gamla utrustningen i köket som spis, diskmaskin, kaffebryggare och ugn är utbytt till mer energieffektiva alternativ. Och frukostäggen kokas i energisnål äggkokare.
  – Vi försöker tänka och planera, låter inte ugnen stå på hela dagen utan stänger av mellan lunch och middag. Vi fyller också diskmaskinen helt innan vi diskar, säger Lisa Rytting.
  Hon förklarar att det är enklare att planera när man har fasta mattider och vet hur många gäster som kommer, till skillnad från restauranger där det droppar in gäster hela tiden.

Även när hon beställer varor till restaurangen tänker Lisa Rytting tänker på energin. Hon försöker planera så att det blir så få transporter som möjligt.
  – Vi köper mycket på en gång, och strävar efter att få med allt i samma bil så långt det går.
   Lena Oderstad Andersson berättar att anläggningens glödlampor byts ut till LED-lampor allteftersom, att de tätar dörrar och byter fönster. När rummen står tomma dras värmen ner och belysningen släcks.
  – Den största kostnaden för oss är fläktsystemet som står på hela tiden, vi måste ju ha ren luft. Men det är enorma utgifter, säger Lena Oderstad Andersson.
   Hon sätter stort värde på den engagerade personalen som har ett bra energitänk.
  – Ja, det här med att spara energi finns alltid på agendan när vi har personalmöten, säger Lisa Rytting. Vi repeterar ständigt och påminner varandra. Det går att göra mycket om man bara tänker efter och planerar.

Text och foto: Marita Gustavsson