Törstiga och giftiga jeans

Att tillverka ett par traditio- nella jeans kräver drygt ett halvt kilo kemikalier. För att odla bomullen till samma par jeans går det åt drygt 8 000 liter vatten. Textil- produktionen är ett växande miljöproblem i hela världen, men också ett hot mot människors hälsa.


Snabba trender i inredning och mode bidrar till att vi konsumerar mer och mer av billiga textilier. Och billigt har sitt pris. Det egentliga priset när du köper billiga handdukar, jeans och T-shirts betalas av någon annan; den indiska bonden vars mark blivit obrukbar av alla orenade utsläpp från färgeriet, den 16 åriga kinesiska tex- tilarbetaren som arbetar 20 timmars pass eller bomullsodlaren som fastnat i skuldfällan.

162 000 liter per svensk
För att producera de bomullsprodukter vi importerar i Sverige behövs mycket vatten. Bara vår import av bomullskläder kräver 162 000 liter vatten per svensk och år. Vid de flesta bomullsodlingar används konstbevattning i stor skala som utarmar jorden och påverkar grundvattnet. En femtedel av jordens befolkning har inte tillgång till rent dricksvatten.
  I bomullsodlingar används också stora mänger bekämpningsmedel mot insekter och ogräs. Men inte bara skadedjuren blir påverkade av giftet, utan även andra djur högre upp i näringskedjan. Kemikalierna söker sig ut i vattendragen och ner till grundvattnet vilket kan förorena stora områden.

Farligt för hälsa och miljö
Det är inte bara odlingen som skapar problem. Textilindustrin använder också mycket kemikalier. Tygerna bleks, färgas och behandlas med olika ämnen för att inte krympa eller skrynkla.
  I Sydostasien, där en stor del av våra kläder tillverkas, tillåts fortfarande ämnen som är farliga både för hälsan och miljön och som sedan länge är förbjudna i Sverige och andra EU-länder. Många av kemikalierna påverkar arbetarnas hälsa och miljön, eftersom de är giftiga och bryts ner långsamt. Fabriker saknar ofta avloppsrening, vilket innebär att miljögifterna rinner rakt ut i mark och vattendrag.

Andra material än bomull
Över 120 miljoner människor är beroende av bomullsproduktion och textilindustrin för sin försörjning. Om vi ställer krav på hur de textiler och kläder som vi köper produceras betyder det mycket för många människor och för miljön. Problemen kring bomullsodling och fokus på en mer hållbar konfek- tionsindustri har gjort att många nya företag och designer även satsar på återanvändning och på andra material än bomull, såsom hampa, bambu, lin, siden och ull. Det kommer vi säkert att se mer av framöver.