Bättre med småskaligt bistånd

I kopparlunden. Rolf A Hellström har sin arbetsplats i Kopparlunden i Västerås. Han arbetar gärna med energilösningar i den fattiga delen av världen.

Gröna Draken möter Rolf A Hellström.

Rolf A Hellström

Bor:
Bostadsrätt i Västerås.


Senast lästa bok: Damernas detektivbyrå. Har också sett TV-serien och tycker om stämningen. Den speglar en framväxande medelklass i Botswana, där exempelvis de statliga kraft-bolagen har hälften kvinnor i sina styrelser.
  – Den typen av tuffa damer som huvudpersonen i Damernas detektivbyrå borde egentligen arbeta med miljöfrågor, säger Rolf A Hellström.

 

 

Rolf A Hellström är civilingenjör och har under ett långt yrkesliv arbetat med kraftsystem inom ASEA och ABB. Många års utlandstjänst har lagt grunden till ett miljöengagemang och insikter om hur energifrågorna kan lösas i den fattiga delen av världen.

En stor del av sin tid på ASEA och ABB arbetade Rolf A Hellström utomlands, bland annat i Irak med att bygga ledningscentraler för kraftsystem, i Malaysia med att bygga transformatorstationer och i Filip- pinerna med infrastruktur för kraft och transporter. Det internationella arbetet, under sammanlagt 15 år, har ökat hans engage- mang för miljöfrågor och mänskliga rättigheter och givit honom perspektiv på utvecklingsländernas energilösningar.
  – Bistånd handlar ofta om att sälja storskalig teknik och styrs av exportindustrins intressen, snarare än av att hitta lokalt lämpliga, småska- liga lösningar, säger han..

En viktig del i de biståndsinsatser han vill se är att överföra kunskap till lokala mottagare. Nu driver han, tillsammans med två kolleger, konsultföretaget Nestor AB i Västerås. Inriktningen är att stödja andra företag i en utveckling mot hållbara lösningar och socialt ansvarstagande.
  – Det är vår övertygelse att det förr eller senare kommer att kosta för mycket att inte utveckla företagen i den riktningen, säger han.

Nyligen var han på Zanzibar, tillsammans med sin kollega Eric Söderberg för att se hur solpaneler skulle kunna säkra viss elförsörjning där. I Västerås finns företaget Solarit AB, som har tekniken. På Zanzibar finns förutsättningar i form av många soltimmar, samtidigt som de är mycket beroende av en elkabel från Tanzanias fastland. Under vintern var ön utan el i fem-sex veckor till följd av ett brott på elkabeln.
  – De är mycket sårbara, säger Rolf A Hellström. De har stora turistanläggningar, med luftkonditionering, fläktar och annat som behöver fungera. När det blir avbrott tvingas de köra igång dieselanläggningar. Solenergi kan vara en utmärkt backup. Vi undersökte förutsättningarna för det och ordnade parallellt ett seminarium om förnybara energikällor.

Samtidigt anser Rolf A Hellström att västvärlden inte kan ställa stenhårda krav på att utvecklingsländer inte får elda fossila bränslen.
  – De kanske behöver bygga kolkraftverk för att barn ska kunna läsa läxor, så att samhället kan utvecklas. Vi har billig och koldioxidfri elproduktion, med vattenkraft och kärnkraft, i Sverige. Det är inte vi, utan den fattiga delen av världen, som måste ges visst utrymme att elda med fossila bränslen


Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill