Hantverkselever utmanar oss att bli mer kreativa


Design och tillverkning. Eleverna vid Eskilstuna folkhögskola designar och skapar nytt av material som annars skulle ha hamnat i soporna


Inte slit och släng, utan slit och gör om. Det är den bärande idén bakom en unik hantverksutbildning vid Eskilstuna folkhögskola. Eleverna lär sig att göra säljbara produkter tillverkade av återvunnet material.
  – Sopornas tid är snart förbi, säger eleven Conny Brink från Hallstahammar.


Återbrukshantverkare terbrukshantverkare är ett av framtidens hållbara yrken, anser Anna-Karin Hedlund från Västerås och Conny Brink från Hallstahammar. De går andra terminen på Eskilstuna Folkhögskolas utbildning ”Recycle Design – Återbruk”.
  Utbildningen är den enda i sitt slag i Norden. Kursen är ettårig och målet är att ge eleverna kunskap om hållbar resurshantering. Eleverna arbetar med olika hantverkstekniker och använder i princip bara återvunnet material som annars skulle hamna på någon återbruksanläggning.
  – En viktig del av utbildningen är att uppmuntra elevernas eget skapande och stimulera nya kreativa och personliga uttryckssätt, säger kursföreståndaren Eva Svensson när vi träffas på skolan i Munktells gamla industrilokaler i Eskilstuna.

Kreativ och påhittig
Conny Brink och Anna-Karin Hedlund är två levande bevis för att kreativiteten sprudlar och idéerna växer.
  – Några veckor efter utbildningens start såg jag plötsligt möjligheter överallt, jag blev så otroligt kreativ och påhittig, berättar Anna-Karin Hedlund.
Numera ser hon det mesta som kommer i hennes väg som potentiellt hantverksmaterial.
  Hon tar som exempel helgens tv-tittande med tillhörande ostbågar – plötsligt blev insidan av ostbågspåsen mest intressant; den silverglittrade så fint. Direkt kom tankarna på hur hon skulle kunde använda materialet.

Inspirera ungdomar
Conny Brink är övertygad om att ”sopornas” tid snart är förbi. Många material är ändliga, därför måste vi helt enkelt börja återbruka dem istället för att elda upp dem, anser han.
  – Återanvändning borde vara ett självklart ämne i skolundervisningen. Det vore roligt att få möjlighet att inspirera barn och ungdomar att arbeta med återvunnet material, till exempel på sy- och träslöjdslektionerna.
  Anna-Karin Hedlund håller med och menar att det behövs ett helt nytt synsätt, shoppinghysterin och slit-och-släng-mentaliteten är ett passerat stadium.
  – I framtiden handlar det om att ta vara på möbler och kläder, sälja dem på second hand istället för att slänga, eller sy något nytt av dem. Jag skulle gärna jobba lokalt med att producera och sälja ”nya” produkter gjorda av återvunnet material.

Ser ljust på framtiden
Eva Svensson ser ljust på framtiden och hoppas att Recycle Design – Återbruk växer och blir en tvåårig yrkesutbildning till konsument- och resursvägledare.
  – Om några år tror jag att det finns ett stort behov av konsument- och resursvägledare. Företag behöver hjälp att tänka nytt när det gäller materialåtervinning och konsumenter behöver på samma sätt vägledning att handla på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Det är en nödvändig utveckling mot ett mer hållbart samhälle, som samtidigt kommer att ge många nya jobb, säger hon.


Text och foto: Lena Bergquist