Ekologiskt fotavtryck
– ett sätt att beräkna dina levnadsvanor


Om alla människor i världen levde som vi i Sverige skulle det behövas mer än tre jordklot, men vi har bara den här planeten. De största ekologiska fotavtrycken gör vi som bor i den rika delen av världen, vi som har råd att konsumera mycket.
  Allt vi gör har inverkan på miljön på något sätt. Maten vi äter, kläderna vi har på oss, hur vi reser, ja allt påverkar världens skogar, hav, vattendrag, mark, luft, djur och växter. Ju mer vi producerar och konsumerar, desto mer får det effekter på allt levande omkring oss. Och vi sätter alla ett mindre eller större ”fotavtryck” på jorden.

När man talar om ekologiska fotavtryck menas ibland de mycket konkreta spåren av vår konsumtion. Det kan vara ett kalhygge i tropikerna som följd av palmoljan i dina chips, eller förgiftat grundvatten som kan kopplas till bomullen i dina kläder.
  Men ekologiska fotavtryck är mer än så. I beräkningar av det ekologiska fotavtrycket används statistik över konsumtion och produktion. Det görs för att uppskatta hur mycket av jordens förnyelsebara förmåga som behövs för att produ- cera det vi konsumerar och för att ta hand om avfallet som bildas. Här ingår alla ytor någonstans på jorden som krävs för att möta vår efter-frågan på exempelvis mat, byggnadsmaterial och förnybar energi och för att ge plats åt byggnader och vägar.

I det ekologiska fotav-trycket ingår också vår användning av fossila bränslen. Denna del av fotavtrycket räknas ut genom att man uppskattar hur stor yta med nyplanterad skog som skulle behövas för att ”fånga upp” koldioxidutsläppen från användning av olja, kol och gas.
  Om vi delar upp jordens produktiva yta på antalet människor på jorden, så skulle var och en av oss få 2,1 globala hektar till vårt förfogande. Vi svenskar har ett genomsnittligt ekologiskt fotavtryck på 5,1 globala hektar och ligger på 18:e plats på listan över län- der med störst fotavtryck per person. I USA är motsvarande siffra 9,4 hektar, Kina 2,1 hektar och Indien 0,9 hektar.

Så minskar du ditt fotavtryck

* Köp miljömärkt och ekologiskt så sliter du mindre på jordens resurser. Dessutom bidrar du till bättre arbetsvillkor för textilarbetare och bomullsodlare i andra delar av världen.
* Ställ frågor när du handlar för att ta reda på hur produkten har tagits fram.
* Välj hög kvalité på kläderna så håller de längre.
* Gör om och laga gamla kläder, satsa på en basgarderob som håller i längden. * Köp second hand. När du själv tröttnar på kläder – sälj, byt, ge bort.
* Vårda dina kläder, överdosera inte tvättmedel, använd miljömärkt tvättmedel. Tvätta alltid full maskin. Har du kläder som måste kemtvättas, borsta och vädra för att minska antalet kemtvättar