Efter klimatmötet i Köpenhamn


Ska åka mer tåg. Sara Wallentin, förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21, har lovat sig själv att åka mer tåg till jobbet i Surahammar. Det är ett av hennes bidrag på det privata planet för ett bättre klimat.


Luften gick ur många efter klimatmötet i Köpenhamn. Trots alla förberedelser och nattmanglingar kunde inte världens ledare enas om ett klimatavtal. Så vad händer nu i klimatarbetet? Gröna Draken träffade Sara Wallentin, för att höra hur Förbundet Agenda 21 i Västmanland tänker gå vidare.

Sara Wallentin har just kommit tillbaka till jobbet på Förbundet Agenda 21:s kansli efter föräldraledighet. Hon är förbundssekreterare och ser klimatfrågorna som en viktig del i arbetet.
  – Det är klart att jag kände en stor besvikelse efter Köpenhamnsmötet. Många enskilda personer, företag och organisationer har visat att de vill göra något. Nu urholkas förtroendet för makthavarna. Fortfarande gäller Kyotoprotokollet, men problemet är att de största utsläpparländerna, USA och Kina, inte är med på avtalet.
  – Vi måste göra något mer kraftfullt inför nästa klimatmöte i Mexiko.
Det är nödvändigt att I-länderna tar sitt ansvar, det är ju vi som orsakat klimatförändringarna, säger Sara Wallentin.

Bra för ekonomin
Hon poängterar att alla länder måste vara beredda att minska sina utsläpp, och ställa om samhället i hållbar riktning. Och hon efterlyser tydlig politisk styrning så att det verkligen blir ett bindande klimatavtal där USA, Kina och Indien är med på att höjningen av den globala medeltemperaturen inte får överstiga två grader.
  Sara Wallentin säger att hon är övertygad om att det är gynnsamt för ekonomin att ställa om till förnyelsebara energikällor, att energieffektivisera och ta vara på människors idéer. Men vad kan vi göra lokalt här i Västmanland?
  – Det krävs modiga politiker som kan ge tydliga riktlinjer om vad som gäller. Nu när det är valår ska vi ta reda på var partierna står i klimat- frågan och vad de tänker göra om de blir valda.

Uppmuntra privatpersoner
Hon anser att det finns mycket att göra för att uppmuntra privatpersoner att spara energi och erbjuda energirådgivning. Att bygga ut kollektivtrafiken är också viktigt liksom att bygga fler biogasmackar.
  – I Förbundet Agenda 21 arbetar vi brett med många olika parallella projekt som vänder sig till såväl pri- vatpersoner som kommuner, företag och organisationer. Men vad gör du själv på det privata planet?
  – I år har jag lovat mig själv att åka tåg oftare, jag har köpt ett 50-resors kort för att åka tåg till jobbet. Och så ska jag cykla mer.
Sara Wallentin berättar att familjen har en biogasbil, och att de handlar närproducerad ekologisk mat genom Matfront.
  – En dag i veckan lagar vi middag gjord på rester. Och i sommar ska vi täta fönstren för att spara energi. Hon betonar att vi inte ska ha dåligt samvete över klimatförändringarna.
  – Alla kan göra något och ändra sina vanor. Det är bra att börja med en konkret och enkel sak som är lätt att genomföra

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kjell Gustavsson