Bra mat en del av förskolans profil


Kompost. Matrester från Förskolan Ekot blir biogas så småningom. Linda Stenberg och William Petersson hjälps åt.


På förskolan Ekot i Hallstahammar är visionen att barn ska lära sig att tycka om bra och vällagad mat.

– Elva kilo torsk fick jag tag i. Det kommer att gå åt alltihop, säger Ki Andersson som är chef på förskolan Ekot AB.
  Flera i personalen är sjuka idag och hon fick störta iväg till fiskbilen, så målsättningen att servera färsk fisk varannan tisdag kunde klaras den här gången också

Mat är en del av förskolans miljöprofil. Fisken köps från en lokal fiskbil, där man lätt kan få reda på fiskens ursprung.
  – Idag fanns det sej, lax, kolja, gös, hälleflundra och strömming, berättar Ki Andersson.
  Märkningen av fisk i olika färger håller man koll på och när det gäller att välja andra råvaror har transporterna blivit en allt viktigare aspekt. Soppa på linser och bönor är vanligt på matsedeln och en gång i veckan bakas bröd i köket. Visionen är att barn ska lära sig att tycka om bra mat och att det ska följa dem när de växer upp. Det finns tre Ekot-förskolor, en i Västerås, en i Hallstahammar och en i Surahammar. Enhetschef i Hallstahammar är linda Stenberg.
  – Vi odlar mycket i pallkragar också, berättar hon. Sallad, morötter, potatis, rädisor.

I miljöprofilen ingår också att man har mycket utevistelse och utomhuspedagogik.
  – Vi går till skogen och äter vår matsäck och även om det ösregnar är vi i alla fall ute en halvtimme. Och i vår ska vi bygga en uteplats, en stor hage mellan husen. Vi kommer också att låta barnen sova där, berättar linda Stenberg.
  Både i Hallstahammar och Surahammar har Ekot satt igång ett arbete för Grön Flagg, i Hallstahammar med tema livsstil och hälsa.

Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill