Amatörteater får människor att växa


Repetition. Hammarteatern har 25 aktiva grupper och betyder mycket för många människor i Hallstahammar.


Längst upp i änden på Hallstahammars avlånga torg ligger Hammarteatern. Huset är en gammal läkarvilla från 30-talet, tillbyggd med en betongfyrkant som rymmer två scenrum. Här pågår en livaktig amatörteaterverksamhet för alla åldrar.

En vanlig vintervardag, mitt på dagen, är det tyst och ganska tomt på teatern. De 25 grupper som är aktiva här fyller lokalerna mest på kvällstid. I ett av scenrummen står scenografin redo för nästa föreställning av ”Bettys pensionat”.
  – Det har blivit viktigt att göra januariteater, förklarar verksamhetsledare Kaj Svednell. Många vill gå på teater då och vi behöver spela föreställningar för att få intäkter. Det vi spelar ska ha ett underhållningsvärde och samtidigt något vettigt att berätta.

250 människor från sju år och uppåt är engagerade i Hammarteaterns verksamhet. Många kommer i tio-tolvårsåldern och börjar i en dramagrupp som brukar hålla ihop genom skoltiden. De som fortsätter efter gymnasiet går ofta in i projekt kring olika föreställningar. Ett viktigt signum för teatern är också att arbeta åldersintegrerat.
  Två anställda och fyra ideella ledare arbetar med grupperna, men det finns också någon grupp som är självdrivande.
  – Ett gruppboende för psykiskt funktionshindrade har startat en verk- samhetsgrupp som växer och egentligen kan vem som vill komma och göra något här, berättar Kaj Svednell.

En liten del av det som görs på Hammarteatern blir synligt för publiken i föreställningar. Men härinne händer också stora saker som inte visas fram på det sättet.
  – Det har betytt mycket för många att vara med här. livsval ibland. De kanske plötsligt har känt att de kan någonting. Men hur man utvecklas, och hur man känner sig när man uppnått något, är saker publiken inte ser, säger Kaj Svednell.

Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill