Är det för lätt att få penicillin?


Restriktiv med läkemedel. När Linnea bara var ett par månader fick hon penicillin för första gången i samband med en öroninflamation. Mamma Åsa Lindqvist vill använda så lite läkemedel som möjligt och tycker att det ibland skrivs ut antibiotika i onödan. Men hon tycker att det är svårt att veta och vill samtidigt lita på vården.

  – Det är klart att jag vill ha antibiotika om det behövs. Men inte i onödan. Risken för resistenta bakterier oroar mig.
  Det säger Åsa Lindqvist, som är mamma till Johannes, 4 år, och Linnea, 2 år. Hennes intryck är att det är ganska lätt att få antibiotika till sjuka barn.

Linnea var bara två och en halv månad när hon drabbades av öroninflammation första gången. Hon fick en penicillinkur och blev bra. Sedan var det dags för andra örat. Ny penicillinkur och Linnea blev bättre.
  
Men snart började hon ta sig åt örat igen – som om det gjorde ont där. Föräldrarna Åsa och Joakim Lindqvist tog henne till en jourläkare som tittade i örat, bedömde att det var öroninflammation och ordinerade penicillin.
  – Men då blev vi fundersamma. Det var en starkare dos än tidigare och den skulle dessutom tas under längre tid, berättar Åsa.
  
Hon och Joakim bollade frågan fram och tillbaka. Åsa drog sig till minnes att hon hört att små barn kunde vara röda i örat utan att ha öroninflammation.
  – Så vi avvaktade ett par dagar med penicillinet och åkte sedan till öron-näsa-halskliniken med Linnea. Där sade de att hon inte hade öroninflammation utan bara var lite röd i örat.

Åsa tyckte det var skönt att slippa en tredje penicillinkur. Sedan dess har nästan två år gått och Linnea har bara haft öroninflammation en gång. Men Åsa funderar kring hur lätt eller svårt det är att få antibiotika. Att bakterier kan bli resistenta mot antibiotika oroar henne.
  – När vi var hos jourläkaren fick jag en känsla av att han gärna skrev ut antibiotika. Men jag kan ha fel, han kanske gjorde en riktig diagnos utifrån sina förutsättningar. Det är svårt med så små barn, och specialistkliniken har naturligtvis andra resurser.
  – Det kan också hända att läkaren skrev ut antibiotika för att lugna oss föräldrar. Vi kanske utstrålade oro, funderar hon.

Bland vänner med små barn har alla ungefär samma erfarenhet: att läkarna gärna skriver ut antibiotika mot öroninflammation. Själv vill Åsa, både för egen och barnens del, använda så lite läkemedel som möjligt.
  
Samtidigt är det svårt att veta hur länge man törs avvakta med ett sjukt barn
   – Man vill ju inte ha antibiotika om det inte är absolut nödvändigt. Men som ”vanlig” människa är det svårt att veta. Man litar ju på vården, säger hon.

text: Anders Jägeberg
foto: Kim Lill