I år är det Naturens år


Gyllene tillfälle. Den som vill följa med på en utflykt ut i något av alla de naturreservat som finns i Västmanland, har en bra chans i år. Flera guidningar och utflykter arrangeras.


I år, Naturens år 2009, finns särskilt goda chanser att följa med på en utflykt eller guidning i länet. Sandra Guldbrand på Länsstyrelsen hoppas att många västmanlänningar ska hitta ut i naturen, även de som inte brukar vara ute så ofta.


I år uppmärksammas den svenska naturen mer än vanligt. Det är hundra år sedan Sveriges – och därmed Europas – första nationalparker invigdes och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas med en rad evenemang, guidade utflykter och andra aktiviteter i fina naturområden.
  – Hundraårsjubileet kallas Naturens år 2009 och har tillkommit på initiativ från Naturvårdsverket och Kungliga Vetenskapsakademien, säger Sandra Guldbrand som arbetar med naturvård vid Länsstyrelsen i Västmanland.
   Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar kring Naturens år 2009. Här i Västmanland ska länsstyrelsen anordna utflykter och guidningar, många av dem i samarbete med ideella organisationer. Det blir båtutflykter på Mälaren och besök i olika naturreservat.
   Den 24 maj, på Nationalparkernas dag, arrangeras till exempel en utflykt till Färnebofjärdens nationalpark i samarbete med Gröna Draken. Det är då exakt 100 år sedan riksdagen beslutade om de första nio nationalparkerna.

Tävling
  – Vi ska också ordna en tävling där den som besöker tre naturreservat – eller fler  – i länet kan delta och vinna fina böcker, säger Sandra Guldbrand. Hon berättar att Länsstyrelsen särskilt vill att handikappade och äldre personer, invandrare och barn kommer ut i naturen. Bland annat ska två utkiksplatser som kan nås även med rullstol invigas i år, sedan tidigare finns ett gömsle som är handikappanpassat i natur-reservatet Asköviken-Tidö.
   – Det är lätt att ta för givet att alla kan komma ut i naturen, men det är många som inte kommer ut fast de vill. När man upptäckt naturen blir den ofta en källa för fina upplevelser, inspiration och återhämtning.


Mycket att upptäcka
Allemansrätten, som är speciell för Sverige, ger möjlighet att komma ut i olika naturtyper. Sandra Guldbrand uppmanar alla att ge sig ut och upptäcka något av det unika som finns i vårt land.
   – Jag tror att den som kommer ut och får positiva naturupplevelser också blir rädd om det vi har och vill värna naturen. Där finns kopplingen till den naturvård Länsstyrelsen bedriver när de arbetar för att skydda olika områden och arter för kommande generationer. Ett naturreservat som hon själv besökte nyligen var Matkullen i Skinnskattebergs kommun.
  – När jag kom upp på berget var det en milsvid utsikt över Baggå-dalen. Det är en ostörd pärla.


text: Marita Gustavsson