Krönika

Anna Malmström

är t f förbundssekreterare i Förbundet Agenda 21.
Hon tycker om att baka kakor tillsammans med sina barn.

Det bygger på att vi bryr oss

 

Att leva ett gott liv kräver att någon bryr sig. Att man själv bryr sig. Och att man bryr sig om mer än bara det egna och det nära. Att leva i en demokrati ställer krav på var och en. Allt för många överlämnar sin makt åt någon annan utan att inse att den makten då kan missbrukas.
  I rädsla över att inte ha alla rätta svar och lösningar, väljer man den enkla vägen och zappar förbi de obehagliga bilderna på utrikesnyheterna eller struntar i att rösta på valdagen.

 

Jag har provat många sätt att påverka och vara delaktig.
  Jag har suttit på den hårda asfalten, bland tutande bilar mitt på en gata i Stockholms innerstad och ropat ”Du kör – skogen dör!” tillsammans med en massa andra lika arga och unga miljöaktivister. Jag har trevande försökt att mingla med erfarna politiker på en stor rikskonferens om ungdomars inflytande.
  Jag är till och med engagerad i ett politiskt parti och har varit folkvald ledamot i kommunfullmäktige. Jag vet vad jag talar om och jag upplever dagligen glädjen i att vara med och påverka.
  Min erfarenhet säger mig att vilken metod man än väljer för att föra fram sitt budskap eller sin talan, så gäller det att det finns en mottagare som är beredd att lyssna och föra en dialog. De som sitter på makten måste vilja ha en dialog. Ta sig tid att lyssna och också våga argumentera tillbaka.

För att påverka handlar inte om att man strikt måste få sin egen vilja igenom, utan det handlar om att någon har lyssnat, argumenterat och varit beredd att ändra sig för ett bättre argument. Om man till och med kommit fram till en kompromiss, som visar sig vara den bästa lösningen, har man kommit långt.
  Att få en demokrati att fungera och lokalsamhällen med delaktighet hos dem som lever där, är en svår konst. Demokrati tar dessutom tid och kan vara riktigt besvärligt och jobbigt.
  Men vi har chansen. Det är ingen som förföljer oss för att vi skrivit en kritisk insändare i tidningen och vi är välkomna till de politiska partierna oavsett social bakgrund eller ekonomi.
  Ta chansen att vara mer delaktig i samhället och ta ditt ansvar! .

En sådan enkel sak som att handla rättvisemärkt kaffe har stor påverkan för dem som odlar kaffet och ditt handlande kan också väcka en tanke hos mannen bakom dig i kassakön.
  En av Förbundet Agenda 21:s fem hörnpelare handlar just om ”Delaktighet”. Vi menar att ett samhälle blir hållbart om det bygger på en skapande mångfald med fria, trygga och engagerade människor som känner tillit och delaktighet.
  Jag litar på att du gör vad som står i din makt för att vi tillsammans ska kunna skapa det samhälle som vi vill ha och förtjänar.