Inga gränsvärden för läkemedel vid reningsverket i Västerås


Renat vatten. Lars-Håkan Forsberg, processingenjör vid Kungsängsverket i Västerås, vid den ränna där det renade vattnet lämnar reningsverket.


Även om vi är duktiga och lämnar oanvända mediciner till apoteket, så hamnar ändå en hel del av dem i avloppsvattnet. Vad innebär det på sikt?


Forskarna har hittat mer än 150 läkemedelssubstanser i vatten ute i naturen. Visserligen i små koncentrationer, men man har sett effekter: östrogen från p-piller kan göra fiskar mer feminina och värkmedlet diklofenak slår ut njurar hos fåglar.
  Till Kungsängsverket i Västerås kommer varje dygn avloppsvatten från drygt
110 000 personer i västeråstrakten. Det innebär drygt 50 miljoner liter vatten som renas innan det släpps ut i Mälaren.
  – Det renade vatten vi släpper ut har gränser för halterna av fosfor, kväve och syreförbrukande ämnen men inte läkemedelsrester, säger processingenjör Lars-Håkan Forsberg.
  – Visst diskuteras det i branschen. Alla vet om problemet, men det är kostsamt att åtgärda.

I Stockholm har man nyligen genomfört försök med olika tekniker som tar bort läkemedelsrester.
   – Vi vet inte vilken påverkan läkemedel har på miljön. Men försöken visar att det går att få bort dem ur avloppsvattnet, säger Cajsa Wahlberg, miljökemist.
  – Det för naturligtvis med sig kostnader att bygga ut reningsverken. Jag tycker inte det är så väldigt stora kostnader, men ytterst är det en politisk fråga, säger hon.
   I vanliga reningsverk fastnar inte läkemedelsresterna i slammet som avsätts, utan det mesta rinner rakt igenom. I verk med kväverening, som i Västerås, är resultatet lite bättre. Men vattnet som kommer ut i Västeråsfjärden innehåller ändå en hel del substanser från läkemedel. Bland annat hormonet östrogen och anti-inflammatoriska medel.

Nu pågår ett forskningsprojekt där reningsverket i Västerås är inblandat. Forskare vid Örebro universitet undersöker om det renade vattnet innehåller ämnen som kan påverka immunförsvaret eller som kan förändra djurs könsegenskaper.
  – Tidigare har vi undersökt sjövatten, nu tittar vi på avloppsvatten. Västerås är intressant därför att intaget av dricksvatten sker i samma fjärd som avloppsvattnet släpps ut i, säger professor Per-Erik Olsson, som är projektledare.

text och foto: Anders Jägeberg