Ungt möte om liv, hälsa och framtid


Var påverkar vi? Anna Larsson (t v) och Karin Magnusson, båda från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås, diskuterar kring en av frågorna på ungdomstinget: varje människas egen påverkan på världen när det gäller tobak, mat, resor och elektronik.


Hur påverkas världen av vårt sätt att leva och konsumera? Och vad innebär det för vår hälsa? Det var frågor som stod i centrum när 120 gymnasieelever från hela Västmanland samlades för att diskutera och inspireras i frågor om hållbar utveckling.


På morgonen den 12 februari droppade gymnsieungdomar från hela lä-net in i Folkets hus i Köping. De flesta hade stigit upp tidigt för att åka till Ung-domsting för hållbar utveckling.
  Anna Malmström från Förbundet Agenda 21 var moderator och lotsade deltagarna genom dagen. Hon berättade om ungdomstingets tre teman: klimat, konsumtion och hälsa.
  – Vårt sätt att leva tär på jordens resurser och vi lever över tillgångarna. Allt hänger ihop, det måste finnas balans och jämvikt för att kommande generationer ska kunna leva ett gott liv.

Minskat avtryck
Fyra elever från Globala gymnasiet i Stockholm var inbjuda för att berätta om hur de arbetar för att minska skolans ekologiska fotavtryck. De visade bilder på familjer från USA, Indien och Kina och deras ägodelar. Skillnaden var ofantligt stor på överflödet hos den amerikanska genomsnittsfamiljen, med två bilar, TV-apparater och en massa möbler och prylar, och de andra familjerna.
   Sedan 2008 är Globala gymnasiet en av Världsnaturfonden WWF:s tio modellskolor. Förhoppningen är att skolorna ska arbeta fram smarta sätt att minska skolornas ekologiska fotavtryck. Genom att ta reda på uppgifter om skolans uppvärmning, mat, avfall och förbrukningsmaterial går det att räkna ut hur mycket av jordens re-surser man förbrukar.

Förändra vardagen
Anna Danielsson, Büsra Kaya, Deniz Tütüncü och Marta Dymling från Globala gymnasiet betonade att det är viktigt att var och en ser betydelsen av att förändra sitt sätt att leva i vardagen. Det kan handla om allt från att äta lite mer vegetariskt till att byta glöd-lamporna till lågenergilampor.
   Deras viktigaste budskap var att alla kan bidra med något.

Allt hänger ihop
Den röda tråden under dagen var annars att allt hänger ihop. Till exempel påverkas vår hälsa av hur det ser ut i världen. Marcus Strömgren och Maria Lehrberg från Landstingets folk-hälsoenhet berättade om Liv & hälsa i Västmanland, en undersökning som gjorts bland elever i Västmanland.
   Måns Enander från Länsstyrelsen redogjorde för hur miljö- och folkhälsomål hänger ihop.
   Lunchen vid ungdomstinget tillagades av elever från Ullvigymnasiet. Den bestod av rotsaksgryta, vegetariska biffar eller kycklingfiléer. Köksmästaren Karl Rosenstam, berättade att maten var Kravmärkt och närproducerad.
   Efter maten visade Sussan Öster, som är hälsoplanerare, hur lunchen kunde läggas in i den så kallade tallriksmodellen. Det är vanligt att vi äter för mycket kött och för lite grönsaker.
  – Om vi äter enligt tallriksmodellen är det enkelt att få balans i kroppen, påpekade hon.

Smartare ätande
Mei Jangesjö från proAros spann vidare på mattemat. Hon berättade om Ät SMART. Modellen handlar om att vi ska äta mindre kött och mer vegetabilier, mer ekologiskt, mindre av tom-ma kalorier och anpassa maten efter säsong. Allt för att tära mindre på jordens resurser och minska koldioxidutsläppen.

Ruskade om
Trots att det var sent på dagen när Nanny-Maja Anderback kom in på scenen ruskade hon om deltagarna ordentligt.
   Hon beskrev den vanmakt det är lätt att känna inför orättvisorna i världen och hur vårt sätt att leva förstör möjligheterna för människor i andra delar av världen att leva ett gott liv. Men hon gav också många exempel på att var och en kan göra skillnad. Att alla kan göra något och ta ansvar för sina handlingar.

Flera arrangörer
Ungdomsting för hållbar utveckling arrangeras av Förbundet Agenda 21, Västerås stad, Länsstyrelsen i Väst-manland och Landstinget Västmanland. Västmanlands Lokaltrafik bidrar med resorna till och från ungdomstinget.

text: Marita Gustavsson
foto: Ronja Honkala