Ta bort de onödiga kemikalierna


Barn och kemikalier. Anna Malmström från Förbundet Agenda 21 besöker Föräldrakooperativet Myggan i Tärnsjö för att prata om vardagskemikalier. Det handlar om kemikalier som finns runt omkring oss, i alla material och produkter. Eftersom barn är känsligare än vuxna mot kemikalier är det viktigt att tänka på detta när vi väljer kläder, leksaker och inte minst mat till barnen.

Anna från Agenda 21-förbundet besökte förskolan Myggan

Hur kan vi undvika att barnen får i sig onödiga kemikalier? Det diskuterade föräldrar och personal på Föräldrakoopera-tivet Myggan vid en gemensam träff. De kom fram till att det handlar om såväl mygg- och solskyddsmedel som leksaker, barnvagnar och inte minst mat.


I ett stort gammalt hus i Tärnsjö, med fruktträd och lekredskap i trädgården, ligger Föräldrakooperativet Myggan. När Anna Malmström kommer dit en kväll i februari är det snöigt och kallt. Men inne på förskolan är det varmt och doften av kaffe möter henne.

Anna Malmström är förbundssekreterare i Agenda 21-förbundet och ska prata om kemikalier med föräldrar och personal på Myggan. Hon lägger upp böcker och informationsmaterial i lekrummet. Runt kaffebordet frågar hon sedan: Vad tänker ni på när ni hör ordet kemikalier?
  Tvättmedel och rengöringsmedel, säger några. Andra tänker på mat.
  – Vi diskuterar dagligen vad det är vi äter, säger Bertil Edström som arbetar vid förskolan. Kina Larsson instämmer och säger att hon tror att många är ganska medvetna om rengöringsmedel, men inte att vi äter kemikalier.
  – För många är det en bild av gifttunnor som dyker upp. Men vi har kemikalier runt omkring oss i alla material och produkter, säger Anna.
 
Hon förklarar att problemet med kemikalier är att många av dem är skadliga för hälsan och farliga för miljön. Och att vi inte vet vad som kommer att hända längre fram när vi lagrar på oss många olika ämnen i kroppen.
  – Barn är extra känsliga mot kemikalier. Deras hud är tunnare och ömtåligare. Och de andas, äter och dricker mer i förhållande till sin vikt än vuxna. De drabbas därför hårdare än vad vuxna gör av samma mängd.

En diskussion om mygg- och solskyddsmedel tar genast fart. Under som-maren brukar personalen på förskolan smörja in barnen flera gånger om dagen.
  Alla är överens om att det bästa solskyddsmedlet är kläder, och att man ska försöka styra barnen att leka i skuggan. Men lite sol måste barnen ha och ibland behövs solskyddsmedel.
  En idé kommer upp om att köpa in ett partytält och ställa över sandlådan, för de små barnen som sitter där och leker långa stunder.
  – Tänk på att göra rent barnen på kvällen om ni har smörjt in dem under dagen. Och använd miljömärkta produk-ter, säger Anna. Det bästa är att låta bli hudvårdsprodukter eftersom de kan ge en nötning på huden, framhåller hon. Inger Ingstedt håller med.
  – Huden är vårt största organ. Egentligen ska man inte ha annat på huden än det man kan tänka sig att äta.

Kemikalier i leksaker och andra barnprodukter är också frågor som Anna Malmström kommer in på. Hon berättar att leksaker som barn under tre år kan stoppa i munnen har en hårdare kontroll än andra leksaker. De får inte längre innehålla ftalater, en grupp kemiska ämnen som kan framkalla cancer.
  Hon uppmanar också föräldrarna att tvätta nyinköpta kläder och textilier. Och att vädra madrasser och barnvagnar innan de ska användas så att de kan luftas ur ordentligt.
  – Allt som luktar i nya produkter är kemikalier som dunstar.

Barn är nyfikna och vill gärna undersöka det som ser spännande ut. Det innebär att småbarn ofta råkar ut för förgiftningstillbud. Cecilia Bergström berättar om när hennes barn stoppade ett doftblock för toaletten i munnen och luktade starkt av tallbarr.
  – Jag ringde Giftinformationscentralen direkt och blev så imponerad. De var verkligen proffsiga och räknade ut exakt vilken produkt det handlade om. Anna Malmström visar en förpackning kol som hon köpt på Apoteket.
  – Medicinskt kol är ofta bra att ge vid förgiftningstillbud. Det binder många ämnen och minskar därigenom upptaget i kroppen. Men kontakta alltid Gift-informationscentralen eller läkare innan du ger kol till ett barn.

Innan mötet är slut kommer tillsatser i mat upp till diskussion. Anna på-pekar att det är bra att undvika tillsatser som smakförstärkare, färgämnen och sötningsmedel.
  – Kolla i innehållsförteckningen. Om den är lång – lägg tillbaka. Men det är inte så lätt, påpekar Lise Rafn.
  – När jag ska köpa smörgåspålägg till exempel och ser hur mycket tillsatser det är, då vill jag inte ha det.
  – Man blir ju alldeles nojig. Vad kan man äta egentligen? frågar Ronnie Karlsson. Anna betonar att alla kan göra något. Köpa ekologiskt och närodlat så långt det går och undvika så mycket tillsatser man kan.
  – Det handlar om många små steg i rätt riktning.

text och foto: Marita Gustavsson