Spillvärme ska
värma Fagersta

I stället för att låta energin gå rakt ut i luften ska spillvärme från Fagersta Stainless tas tillvara och användas som fjärrvärme i Fagersta. Det är tanken bakom ett projekt som både leder till minskade utsläpp av koldioxid och andra typer av miljövinster.

Det har länge funnits intresse av att ta vara på spillvärmen från Fagersta Stainless.
   – Men det är först nu det blivit ekonomiskt intressant, säger Christer Johansson som är värmeverkschef vid Västerbergslagens Energi AB (VB Energi).
   – Med de ökade energipriserna och insikten om att vi måste ta klimatförändringarna på allvar känns det helt rätt att genomföra de här idéerna nu.

Två stora ugnar
Det pågår även diskussioner med Seco Tools om ett liknande samarbete för att ta vara på spillvärme därifrån.
   Vid Fagersta Stainless bearbetas stål för tillverkning av tråd. Stålet värms upp i två stora ugnar där uppvärmningen sker genom förbränning av gasol. I ugnarna alstras mycket värme i form av rökgaser. Energi som i dag försvinner rakt ut genom skorstenen.
   Nu förbereder och projekterar VB Energi och Fagersta Stainless hur man rent praktiskt ska ta vara på spillvärmen. Tanken är att värmen i rökgasen från ugnarna ska tas omhand i två nya avgaspannor. Returvatten från fjärrvärmesystemet pumpas till avgaspannorna vid Fagersta Stainless där det värms upp. Vattnet leds sedan tillbaka 800 meter till Craboverkets ackumulatortank och sedan vidare ut i fjärrvärmesystemet för att ge värme åt Fagerstabornas bostäder och vatten.

Sju procent av värmen
Avgaspannorna beräknas ge 8 000 MWh värme vilket motsvarar cirka sju procent av den totala mängden bränsle till fjärrvärmenätet i Fagersta.
Projektet är en av tre miljöinvesteringar som Fagersta kommun söker bidrag till från statens Klimatinvesteringsprogram, Klimp, som fördelas av Naturvårdsverket.
   VB Energis värmeverkschef Christer Johansson säger att investeringen kommer att ge många miljövinster. Koldioxidutsläppen från bränslen och transporter kommer att minska med cirka 820 ton koldioxid per år, samtidigt som även andra utsläpp kommer att gå ned.


Text: Marita Gustavsson
Foto: Mats Elfström