Svalare varmvatten kan
innebära sjukdomsrisk

Att sänka temperaturen på varmvattnet för att spara energi är ingen bra idé. Då finns risk för att bakterier överlever och kan orsaka livsfarliga sjukdomar.

I Västerås har bostadsrättsföreningar och fastighetsägare som hyr ut lägenheter fått information om legionellabakterier från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Legionärssjuka
– Tanken på att ge ut information om legionella väcktes när fastighetsägare i kommunen hörde av sig och ville sänka värmen på varmvattnet för att få ner sina elkostnader.
   Det berättar Heléne Sandberg, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås.
   – Det har även funnits fall där människor blivit sjuka och inlagda på sjukhus.
   Men det är inte någon bra idé att sänka temperaturen på varmvattnet. Lägre temperatur kan leda till att legionellabakterier växer till sig, vilket i sin tur kan orsaka allvarliga sjukdomar som legionärssjuka, som är ett slags lunginflammation, och pontiacfeber med influensaliknande symptom.

Högre än 50 grader
– Bakterierna trivs och förökar sig i temperaturer mellan 18 och 45 grader. Fastighetsägare måste tänka på att varmvattnet ska vara högre än 50 grader vid tappstället för att bakterierna ska hindras att växa, säger Heléne Sandberg.
   I vattenledningar finns nästan alltid legionellabakterier. Där utgör de normalt ingen fara för människor, men i vattenledningssystem med till exempel blindledningar kan de föröka sig och bli ett problem. När människor smittas av legionellabakterier är det via vattendimma när man andas in bakterierna som då hamnar i lungorna. Vattendimma kan bildas överallt där vatten tappas ur ledningar, till exempel i duschar och bubbelpooler.
    Enligt miljöbalken är fastighetsägaren skyldig att kontrollera och underhålla fastighetens utrustning, däribland tappvattensystemet.
   Heléne Sandberg betonar att det är viktigt att fastighetsägare arbetar förebyggande för att undvika bakterietillväxt.
   – Det kan handla om sådana saker som att spola duschar som inte används så ofta med hett vatten eller om att ta bort blindledningar i vattenledningssystemet, säger hon.

Här finns mer information om legionella
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen informationsfolder ”Legionellabakterier i tappvattensystem”, kan användas som vägledning för att utveckla fastighetens underhållsarbete. Där kan man läsa om hur tillväxt av legionellabakterier förhindras och vad man gör om problem uppstår. Foldern kan laddas ner från webbplatsen www.vasteras.se/moh.
Foldern kan också beställas kostnadsfritt från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås, telefon 021-39 16 36.


Text: Marita Gustavsson