Ostar
är livet för Birgit
Mjölk
från fjällkor blir närproducerade delikatesser
–
Det är nästan som en saga, säger Birgit Werner
om sitt liv med ostarna.
Hon gör dem hemma på gården i Karbenning och
de har väckt en uppmärksamhet som hon inte kunde drömma
om när hon satte igång för två år
sedan.
Blå-
och vitmögel, hårdost, färskost och ost av feta-typ
dukar Birgit upp på bordet hemma i köket.
– Den här ska heta Färnbo-ost,
säger hon och visar fram en hårdost insluten i rött
vax.
Birgit Werner har hunnit med en del i sitt liv.
Som utbildad socionom har hon arbetat som socialsekreterare och
vårdlärare.
Hemma
på gården
Men sedan hon och maken Bengt 1979 tog över hans föräldrahem
har hon sökt något att arbeta med hemma på gården.
Hon prövade skinnsömnad, champinjonodling och under
många år köttproduktion från lamm. Ett
tag kunde de få lammen slaktade i Norberg och levererade
köttet till en butik i Fagersta.
– När det var som mest snurr gick
det från gård till slakt och vidare till butik på
mindre än 24 timmar. Så det var verkligen närproducerat,
säger Bengt.
Men lönsamheten var inte tillräckligt bra så Birgit
fortsatte leta.
”Det
bästa jag gjort”
Idag, när de tre barnen är utflugna till olika håll
i världen – sonen Jonas sköter till exempel Wernergårdens
hemsida från München, tidigare bodde han i Tokyo –
tycker hon sig ha funnit det rätta i osttillverkningen.
– Det här är livet, säger
hon.
– Osttillverkningen är det bästa
jag har gjort. Man blir aldrig less på det.
Men det är mycket jobb, så det gäller
nog att brinna för det. Var tredje dag, helg som vardag,
vaknar Birgit och och vet att hon måste besluta vilken sorts
ost hon ska göra av de 300 liter mjölk som fyller kyltanken.
Birgit Werner
Namn:
Birgit Werner.
Bor: Wernergården i Karbenning.
Arbetar som: Gårdsystare.
Familj:
Maken Bengt och tre utflugna barn, Jonas, Karolina och Andreas.
Äter helst:
Det växlar med årstiden. Är allätare
och odlar lite själv, men köper gärna råvarorna
på Bondens Marknad.
Senast
lästa bok: Mikael Niemis ”Mannen som
dog som en lax”.
Senast sedda film:
Det råkade bli Pistvakt. Skulle vilja hinna och orka
se mer film.
Gör helst på fritiden:
Jag måste röra på mig, tycker om att gå
i skog och mark. Har ibland jagat. Håller just nu
på med att sätta upp en väv. Tycker också
om att resa.
|
Lång
arbetsdag
Sedan vidtar en lång arbetsdag med ystningen. Först
pastöriseras mjölken. På förmiddagen sätts
syrakulturen till, därefter löpe och så får
processen fortgå ett tag. Surhetsgraden – pH –
och vattenhalten i ostkornen mäts noggrant innan Birgit öser
upp ostmassan i formar och dränerar. Nästa dag tas ostarna
ur formarna, saltas och läggs på lagring. Redskapen
diskas och hela ystningsrummet tvättas rent. Dag tre packar
hon in ostarna i kylrummet och förbereder nästa dags
ystning.
Sju
fjällkor
Därutöver tillkommer försäljning och kontakt
med kunder. Bengt sköter för det mesta mjölkningen
av de sju fjällkorna, men inte alltid.
– Jag vill ju ha kontakt med mina kor.
Så under högsäsong arbetar jag nog tolv timmar
om dagen – alla dagar, säger hon.
Högsäsong – det är ungefär
från påsk till strax före jul. Så nog krävs
det entusiasm.
Och det har Birgit Werner.
– Jag blir bara mer och mer fascinerad
av ost och går kurser för att lära mig mer. Har
varit på en kurs i Frankrike och ska åka på
en i England. På senaste kursen fick vi göra cheddar,
och det vill jag absolut pröva, säger hon.
Alla
blir olika
Hon gör ostarna efter recept. Ändå blir ystningarna
olika.
– Det är små, små detaljer
som gör skillnaden. Även om två ystare har likadana
kor och samma recept så blir ostarna ändå olika.
Att ha bra kylrum är en av hemligheterna
med osttillverkning. Gamla jordkällare har perfekt temperatur
och fuktförhållanden, men tyvärr har de också
en ”egen” flora av mögel och bakterier. Därför
har Birgit och Bengt hört sig för hos Norbergs kommun
om att utnyttja något gammalt gruvhål för ostlagring.
– Jag skulle vilja kunna lagra ostar ett
halvår. Som det är nu svämmar kylrummet över
efter ett par månader, säger Birgit.
Känd
från TV
Wernergårdens ostar har fått stor uppmärksamhet.
Bland annat invigdes mejeriet av landshövdingen i augusti
2005. Sedan dess har TV och riksmedia varit där. Vilket i
sin tur lett till en stadig ström av kunder. Trots att Vägverket
sagt nej till en skylt nere vid stora vägen.
Så nu har Birgit hittat en verksamhet
som går att leva på. Hon försöker hinna
iväg på marknader i närheten. Fagersta, Ängelsberg,
Västerfärnebo, Avesta och givetvis Karbennings egen
marknad.
– Bondens Marknad i Västerås
är jätteviktig. Det är också roligt att vara
”torgtant” ett tag. Jag trivs med att träffa
mycket folk, säger hon.
Hon har även sålt sina ostar på
Matmässan i Sollentuna och i Uppsala.
– Men det är egentligen lite för
långt att åka. Jag tror att mina kunder finns här
i närheten.
Vill
experimentera
Nu planerar hon för ett kafé och en bättre butik.
Och att utveckla sin egen förmåga att göra ost.
– Vissa sorter som blåmögel-
och färskost måste man ha, de går åt. Men
jag vill ha min frihet att experimentera, att göra nya ostar.
Den här verksamheten går att utveckla mycket mer. Jag
känner att det här är bara början.
Text:
Anders Jägeberg
Foto: Mats Elfström
|