Mer närproducerat under
grisens år

I år är det grisens år. Åtminstone i Kina där olika djurarter avlöser varandra i en tolvårscykel. Men det är inte därför som två griskultingar pryder förstasidan av Gröna Draken. ”Våra” grisar är fotograferade på en Krav-märkt gård utanför Köping. De omfattas av den ambitiösa lagstiftning vi har i Sverige, som borgar för god djuromsorg och hälsoriktig mat.
   Liknande gårdar finns på många platser, både i Västmanland och i övriga delar av Sverige. De borde ligga bra till när kommuner och landsting gör sina inköp till skolor, äldreboenden och sjukhus. Men så enkelt är det inte.
   När det offentliga Sverige handlar mat väger tydligen djuromsorgen och hälsoaspekterna inte särskilt tungt. Inte heller är de kortare transportvägarna något avgörande argument för att köpa närproducerade livsmedel.
   Det som styr är prislappen, och då blir det ofta ägg från finska burhöns och billigt kött från länder där djuromsorgen är sämre och miljökraven lägre. Att handla billigt har som vanligt sitt pris. Någon annan får betala – djuren, miljön hälsan…

Men det finns glädjande nog tecken som tyder på att en förändring är på gång. ”Vi ska tuffa till oss för att få mer lokalproducerade varor”, säger ett av kommunalråden i Västerås till Gröna Draken. Och blir det verklighet, och andra kommuner följer efter, kan det få stor effekt. Bara inom Västerås stad handlas det årligen mat för nästan 100 miljoner kr.
   Kanske kan grisens år bli vändpunkten då västmanländska barn får äta närproducerade livsmedel från gårdar i länet. Idag säljs istället en stor del av det som produceras till England, där efterfrågan på ekologiska varor är stor.

I det här numret av Gröna Draken har vi gjort en djupdykning bland maten. Men som vanligt skriver vi även om mycket annat som rör hållbar utveckling. Vi har bland annat besökt en förskola i Fagersta, som arbetar med ett jämställdhetsprojekt. Och så berättar vi vad som händer med tidningen som du stoppar i pappersinsamlingen.


  

Kjell Gustavsson, chefredaktör
kjell@fa21.se