Krönika

Sven Secher är redaktör för tidningarna Fjäderfä och Svensk Gris och var med om att starta Gröna Draken för
13 år sedan.

Dubbelmoral
som smakar illa

Att det kan vara svårt att leva som man lär, är känt. Detta exempel gäller vår mat, det vi stoppar i magen, och hur lagstiftarna själva undviker att följa gällande lagar.
   Som bekant beslutar riksdagen vad som är rätt och fel och ett omfattande lagstiftningsområde är den svenska djurskyddslagen. Sverige lär ha världens hårdaste djurskyddslag, ofta kallad ”den mest ambitiösa”. Det är bra, men här finns problem.
   Sådant som halm, stora utrymmen och att korna får gå ute låter givetvis bra, liksom att hönan får behålla näbben och grisen svansen. Men hur blir det OM det inte finns några djur i denna miljö? Om alla djur istället flyttas till sämre miljöer i andra länder?
   Detta är vad som händer just nu. Lantbruksdjuren blir allt färre i Sverige, medan länder som saknar ”ambitiös” djurskyddslagstiftning utökar sin djurhållning och produktion av mat. Svaret är givet: djuren blir förlorare trots vår ”ambitiösa” djurskyddslag.
   Skälet till detta är att många detaljerade regler ökar kostnaderna och priset är avgörande när du och jag handlar mat och inte minst när krögaren köper in råvaror.
   Paradoxalt nog blir vår djurskyddslag på detta sätt djurens fiende.
   Handen på hjärtat, väger du in faktorn ”djuromsorg”, eller salmonellafrihet, antibiotikaresistens och miljöeffekter, när du fyller varukorgen i butiken? Och hur gör du på krogen? Frågar du eller känns det för ”skämmigt” att fråga kyparen var köttet kommer ifrån?
   Att vara ”ambitiös” när man handlar, och välja för att gynna god djurhållning, är inte enkelt. Man behöver kunskaper och det krävs att varorna är märkta på ett bra sätt.

Några som bör veta och välja mat som uppfyller den svenska djurskyddslagen är lagstiftarna själva. Men icke. På riksdagens matbord har jag själv sett mat från djurhållning som står i strid med den svenska, inklusive importerade burägg från en hönshållning som vi inte accepterar i Sverige. Ledamöternas magnifika pläderingar i plenisalen till trots.
   Att leva som man lär och ta ansvar i egen handling är tydligen svårt även för en lagstiftare.
   Ett annat exempel är de svenska kommunerna. Där flödar dubbelmoralen. Den ena tjänstemannen kan stänga svenska anläggningar med internationellt sett god djurhållning, samtidigt som den andra tjänstemannen till kommunernas egna restauranger (äldreboenden, skolor med mera) kan beställa importmat som producerats med råvaror från den internationella bulkmarknaden.
   Visst kan det vara rätt att stoppa svensk djurhållning som bryter mot svensk lag. Men inte att kommunen samtidigt beställer mat från djurhållning som är sämre än den svenska.
   Så motarbetar i dagsläget det offentliga Sverige svensk livsmedelsproduktion.

Jag tycker att det finns anledning för var och en att fråga sig: Vilka värderingar är viktiga för mig? Står jag bakom den svenska djurskyddslagen? Är jag beredd att handla därefter?
   Att det offentliga Sverige med lagstiftare och kommuner gör det är ett minimikrav. Det är helt enkelt dags att börja leva som man lär.
   Bort med okunnigheten och dubbelmoralen. Först då kan vi med gott samvete låta oss väl smaka.