Ett resurssnålt kretslopp

Cellulosafibern i tidningspapperet har en lång resa bakom sig. Och det kanske inte är första gången den befinner sig på en återvinningsstation. Pappersfibrer kan återanvändas ända upp till fem gånger.
   När du lämnat dina tidningar till återvinning forslas de först till en sorterings-station, där skräp och felsorterat material plockas bort. Bland annat tar man bort papperskassar som många slänger tidningarna i. Kassarna är av en helt annan papperskvalitet, och återvinns på annat håll: i tillverkning av kartong och wellpapp.

De återlämnade tidningarna transporteras till något pappersbruk. Där löses de upp till pappersfiber igen innan de går in i pappersmaskinen. För det allra mesta blir de nytt tidningspapper, men de kan också användas exempelvis till nytt toa- eller hushållspapper.
   Returpapper har blivit en allt viktigare råvara för pappersindustrin. Trots att vi i Sverige samlar in 83 procent av allt tidningspapper och 64
procent av kontorspapperet så räcker det inte. En tredjedel av det returpapper som behövs kommer från utlandet.

Det skulle alltså bli stora problem med råvaruförsörjningen för pappers-
industrin om inte vi konsumenter var så duktiga på att lämna tidningar till återvinning. Dessutom spar det energi: med returfibrer i stället för färskfibrer går det bara åt en tredjedel av elenergin vid papperstillverkningen.
   I tidningspapper utgör returpapperet upp till en tredjedel av råvaran, medan toa- och hushålls-papper – som kallas ”mjukpapper” i branschen – kan tillverkas helt av returfiber.
   Så småningom håller naturligtvis cellulosafibern inte längre. Den har blivit nednött och alltför kort för att duga i papperstillverkningen. Men det är inget större problem. Uttjänta fibrer försvinner i tillverkningen och hamnar i fabrikens avloppsslam som, efter avvattning, kan eldas och bli energi.

Så långt räcker en gran när den blir papper
En gran är ungefär en skogskubikmeter. Den väger uppemot tusen kg, vilket räcker till 350 kg termomekanisk massa, som blandat med en tredjedel returfiber blir ungefär 600 kg tidningspapper. Vilket räcker till 2 000-3 000 dagstidningar.
   Man skiljer på kemisk och mekanisk pappersmassa. Tidningspapper görs oftast av mekanisk massa som ger ett papper som snabbt gulnar. Kemisk massa används till finare papper.
   Även returpapper måste vara av rätt kvalitet. Till tidningspapper duger bara returtidningspapper och journalpapper som råvara.


Text: Anders Jägeberg
Illustration: Leyla Atak