Ett nöje för miljön
Bra uppvärmning inte bara en penningfråga

Koppla pelletspannan till en ackumulatortank och kombinera med en solfångare. Det är ett bra förnyelsebart sätt att värma huset, anser Bo Hermansson, energirådgivare i Fagersta och Norberg.

Bo Hermansson arbetar tillsammans med sin kollega Leif Markfjärd i norra Västmanland och södra Dalarna. De har sina kontor, vägg i vägg, i Avesta. Energirådgivarnas arbete går alltså över länsgränserna. Tillsammans täcker de fem kommuner.
   Bo Hermanssons huvudansvar är Fagersta och Norberg, men uppdelningen är inte strikt. Vem som helst kan ringa och få råd av kommunernas energirådgivare. Det kostar ingenting.
   – De allra flesta som ringer ska byta uppvärmningssystem i sitt hus och undrar vad som blir billigast, säger Bo Hermansson.

Många avvaktar
Ofta handlar det om att konvertera från olja till pellets, bergvärme eller fjärrvärme. Nu börjar det mattas av lite. De bidrag som funnits för att byta ut oljepannor mot annan uppvärmning fasas ut. Det höga oljepriset har ändå drivit utvecklingen mot minskad oljeanvändning. Men just nu avvaktar många, eftersom oljepriset har gått ner lite igen.
   – Det är ett stort ingrepp att byta värmesystem. Men det är förstås angeläget att få bort gamla oljepannor av miljöskäl, oavsett bidrag och ekonomi, säger Bo Hermansson.
   Han tycker att vedeldning egentligen också är en mycket bra uppvärmningsform. Den är billig och skonsam för miljön, förutsatt att man har en miljöanpassad anläggning. Och den som installerar nytt får bara installera en miljögodkänd vedpanna.
   Problemet är att vedeldning inte riktigt stämmer med människors sätt att leva, menar Bo Hermansson.
    – Den förutsätter att du tillbringar en hel del tid med att hugga ved under våren. Helst ska hela årets förråd ligga klart till midsommar. Och sedan måste man tända och passa med jämna mellanrum, säger han.

Kan rubba balansen
Den som byter värmesystem i ett äldre hus bör också vara medveten om att det kan uppstå följdverkningar. Det kan rubba hela balansen i huset.
   – Äldre hus är byggda med skorsten, eftersom all uppvärmning innebar förbränning. Om man då byter till ett system utan förbränning, som fjärrvärme eller värmepump, får man en kall skorsten. Då minskar självdragsventilationen och det finns risk för mögel på vinden. Sådant brukar vi också tala om, med dem som kontaktar oss, säger Bo Hermansson.

Högt medvetande
En hel del av de frågor människor har klaras av på telefon, men ibland gör Bo Hermansson även hembesök. Oftast hos någon som ska byta uppvärmningssystem. Mera sällan handlar det om allmänna råd för att minska elförbrukningen.
   – Naturligtvis har vi synpunkter på elanvändningen, men där finns ett ganska högt medvetande hos människor nu och det finns andra aktörer som informerar. De som ringer och är bekymrade över en hög elräkning brukar få de vanliga råden, att stänga av apparater och byta ut gammal elslukande hushållsutrustning som kyl och frys.
   – Men om det inte finns någon rimlig förklaring till att elförbrukningen är mycket hög kan ett hembesök ändå vara motiverat.
   Bo Hermansson tror också att användningen av lågenergilampor är en enskild åtgärd som kan ge relativt stora besparingar. Svenska hem har många ljuskällor, jämfört med andra länder.
   I ett större perspektiv är den ”marginalel”, eller ”smutsiga” el, som Sverige tvingas importera från länder som producerar sin el från kraftverk med stora koldioxidutsläpp, ett problem.
   Därför är Bo Hermansson inte helt positiv till husuppvärmning med värmepump, även om det bidrar till minskad oljeanvändning.
   – I princip förordar jag biobränslebaserad uppvärmning, eftersom det är helt och hållet förnyelsebart, säger han.

Stort intresse
Förutom rådgivning och hembesök arbetar energirådgivarna med att ordna en energimässa en gång om året och föredragskvällar med olika teman, som ”vedeldning” och ”solvärme”.
   Den energi- och klimatdag som anordnas i Fagersta i mars i samarbete med kommunekologen och för första gången också med villaägareföreningen.
   Bo Hermansson upplever att det finns ett stort intresse hos människor för den typen av arrangemang. Kanske kommer debatten om klimatförändringarna att öka intresset också för miljöaspekterna.
   Annars tycker han att olika uppvärmningssystem oftast diskuteras mer som en ekonomisk fråga än en klimatfråga.
   – Vi räknar så mycket på att alla åtgärder vi gör ska betala sig. Men vi kan göra mycket annat bara för att det är trevligt. Det ligger ju ett nöje i att göra något för miljön, säger han.

Fakta kommunal energirådgivning
Kommunernas energirådgivare ska ge opartisk och lokalt anpassad information och rådgivning om energifrågor.
   Den kommunala energirådgivningens främsta uppgift är att ge råd till konsumenter. Rådgivningen berör områden som energi, teknik och konsumentvägledning, men får inte omfatta besiktningar eller vända sig till kommunens egna förvaltningar eller bolag.
   Dessutom finns regionala energikontor, som bland annat samordnar och stöttar kommunernas energirådgivare.


Text: Yvonne Busk
Foto: Kim Lill