Sparläge
Miljötänkande ekonomisk fullträff
för Västerås stad

Miljöarbete behöver inte kosta pengar. Ofta finns det snarare en möjlighet att spara. Som i Västerås stad där cirka en miljon kronor sparas bara genom att datorer ställs om i energisparläge i stället för att stå påslagna dygnet runt.

Det började med ett mejl från Konsult och Service IT-ansvarige till de anställda i Västerås stad. Meddelandet handlade om att alla datorer måste stå påslagna när personalen går hem för dagen, eftersom datorerna ibland behöver säkerhetsuppdateras nattetid.
   Maria Steinbach Lindgren reagerade starkt på mejlet. Hon är miljöstrateg vid stadsledningskontoret och tyckte att det rimmade illa med stadens miljömål om att minska energiförbrukningen.

Energi till 5 500 datorer
Hon pratade med Shawn Akrawi som då var IT-säkerhetsansvarig vid stadsledningskontoret. Han föreslog en teknisk lösning som innebar att datorerna inte behövde stå påslagna på nätterna.
    De satte sig ner tillsammans och räknade på hur mycket stadens datorer används. Det finns 5 500 datorer, varav 3 000 i skolorna. Datorerna brukades aktivt högst nio timmar per arbetsdag. Resten av dygnets alla 24 timmar stod de påslagna för att kunna säkerhetsuppdateras.
   – Med en bra dialog hittade vi en teknisk lösning med bibehållen säkerhetsnivå, säger Shawn Akrawi. Samtidigt är förändringen bra för miljön och dessutom spar den pengar.

Sparar en miljon kronor
Nu pågår en omkonfiguration av datorerna som innebär att de slår över i energisparläge efter 15 – 20 minuters inaktivitet. I sommar när alla datorer är omställda, innebär det en energibesparing på 97 procent. Eller, för att räkna i pengar, en ekonomisk besparing på cirka en miljon kronor.
   Det lyckade resultatet ledde vidare till nya projekt.
   – Vi började titta på pappersförbrukningen, säger Maria Steinbach Lindgren. Även om vi har mätt förbrukningen år efter år, och har som mål att minska resursförbrukningen, har det inte skett någon minskning.
   Genom projektet har det tagits fram nya rutiner som innebär att det nu på många arbetsplatser är standard med dubbelsidiga utskrifter. Successivt införs även att varje medarbetare får en PIN-kod att använda när han eller hon vill skriva ut dokument.
   – Det innebär att folk inte gör lika många utskrifter, säger Shawn Akrawi. Tidigare såg vi att många utskrifter blev liggande utan att någon hämtade dem.

Plan för miljöledning
Han berättar vidare att det idag finns en plan för miljöledning i IT-processen. Den innehåller rutiner för såväl inköp och upphandling som för drift och avveckling.
   – Det har stor betydelse att vi har miljökrav vid upphandling, säger Maria Steinbach Lindgren. Och att vi köper in skrivare som gör dubbelsidiga utskrifter till exempel.
   När det gäller driften ska hänsyn tas till energi- och pappersförbrukning. Det ska även arbetas fram rutiner för avveckling. Och när datorer och skrivare skrotas ska de tas om hand på ett miljö- och säkerhetsmässigt bra sätt.

Enkla lösningar
Båda är nöjda över att det där mejlet om IT-säkerhet ledde till så stora förändringar och att det gick lätt att hitta tekniska lösningar.
   – Anledningen till att det har gått så här bra har att göra med en ömsesidig respekt och lyhördhet för varandras arbetsområden, säger Shawn Akrawi.
   Maria Steinbach Lindgren håller med.
   – Det finns revirtänkande både inom miljö och IT och för den del även andra områden. Det är viktigt att vi har en öppen dialog och ser möjligheterna. Genom samarbete kan vi nyttja varandras kunskaper och på så sätt skapas bra resultat.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill