Med fladdermöss
sätts betyg på miljön

Hur vanliga fladdermöss är i ett visst område kan säga något om hur det står till med miljön. Därför genomför Länsstyrelsen återkommande inventeringar av bestånden av fladdermöss i Västmanland.

Per Hedenbo vid Länsstyrelsen har tagit på sig pannlampan och varit ute på nätterna för att inventera fladdermössen. Han har också skrivit en rapport som går att hämta via Länsstyrelsens hemsida.
   – Det är speciella arbetsmetoder när man inventerar fladdermöss, säger han. Jag har gått en kurs för att utbilda mig och nu har jag fått en del övning också. Men det tar tid att lära sig.

Ultraljudsdetektor
Fladdermössen pejlas med hjälp av ultraljudsdetektor för artbestämning och för att hitta kolonier.
   – Man går en viss sträcka med ultraljudsdetektor. Olika arter känns igen på att de har olika frekvens på det ultraljud de skickar ut. De har också olika rytm.
   Sex arter fladdermöss påträffades i länet under en inventering på 14 platser 2003. När även resultaten från 1998 inkluderas har åtta arter påträffats inom Länsstyrelsens övervakning av fladdermöss. Totalt har elva arter påträffats i länet.

Svåra att upptäcka
Fladdermöss är flygande små däggdjur som fascinerar och sätter fart på fantasin. Men de är inte alltid så lätta att få syn på eftersom de är aktiva och jagar på natten.
   Men fladdermöss bedöms vara användbara som indikatorer på miljötillståndet. Bland annat eftersom de är beroende av ett variationsrikt landskap och god tillgång på insekter.
   Dvärgfladdermus var den vanligaste arten i inventeringen 2003 och förekommer framför allt i länets södra delar.
   Nordisk fladdermus observerades på samtliga inventeringslokaler och i ungefär samma antal 2003 och 1998.
   Inventeringen 2003 gav även många observationer av fladdermöss av släktet Myotis, bland annat vattenfladdermus som totalt återfunnits på 13 av 15 lokaler.
   De övriga arter som påträffades 2003 var stor fladdermus, gråskimlig fladdermus och trollfladdermus. Den enda observationen av trollfladdermus gjordes i Ängelsberg och är intressant eftersom arten främst förekommer i sydöstra Sverige.

Fakta fladdermöss: 18 arter i Sverige

En gammal djurgrupp. Fladdermössen är en mycket gammal djurgrupp. Fossil visar att de inte har förändrats nämnvärt under de senaste 50 miljoner åren.
   Det finns cirka 950 arter av fladdermöss i hela världen. I Europa finns 32 arter och av dem har 18 påträffats i Sverige. Av dessa förekommer åtminstone tolv regelbundet i landet. Alla arter som finns i Sverige är insektsätare. Det finns alltså inga blodsugande fladdermöss i vårt land.

Aktiva på natten. Fladdermössen är flygande däggdjur, som oftast är aktiva under natten. De orienterar sig i mörkret med hjälp av ultraljud, det vill säga höga ljud som är ohörbara för människan.
Det är inte bara hinder i flygvägen utan även bytesdjur som fladdermössen upptäcker med hjälp av sin “ekopejling”. Fladdermössens ögon används till att grovt orientera sig, siluetter av träd och hus hjälper dem att hitta hem.

Text: Marita Gustavsson
Illustration: Ingelöv Åstrand