Vit gurka från Arboga i gruva
på Svalbard?

Trots att snön på sina ställen täcker balkonggolv och växthus är det hög tid att tänka på balkonglådorna och landen. Vilka blommor och grönsaker vill du njuta av i år?
   Jag har beställt ekologiska fröer och valt en paprika från Ungern, chili från Kosovo och en vit gurka från Arboga. Den sistnämnda visade sig vara oerhört populär och i princip slut hos fröhandlaren.
   Men varför ska man välja ekologiska fröer? Johnny Andréasson har tänkt ”ekologiskt” så länge han kan minnas och är ägare till Runåbergs fröer som startades 1982.
   – Många väljer ekologiska fröer av ideologiska skäl, de brukar helt enkelt köpa ekologiska produkter. Ett annat skäl är att man vill vara solidarisk mot dem som arbetar med fröerna. Det finns inga gränsvärden för kemikalier och bekämpningsmedel kopplade till fröproduktion. I länder där man har bristfälliga arbetsskyddslagar kan arbetsmiljön bli mycket dålig, menar Johnny Andréasson.
   Han berättar vidare om sitt intresse för gamla kulturväxter och om den idéella föreningen Sesam, ”sällskapet för bevarande av gamla sorter”. Det var genom Sesam som Johnny kom i kontakt med den vita gurkan från Arboga.
   – Fröerna hittades i genbanken Gatersleben i gamla Östtyskland. Där ligger fröer i kuvert och påsar om vartannat, till skillnad från i vår Nordiska genbank i Svalbard där de är placerade i glaskapslar. Där har man valt att spara fröerna i gruvgångar där temperaturen konstant är cirka fyra grader, det ger bra förutsättningar för fröernas bevarande.

Johnny Andréasson uppmanar oss att kontakta Sesam om vi känner till någon gammal intressant kulturväxt i vår trädgård. Det är oerhört viktigt att bevara mångfalden för framtiden, menar han. Samma sak säger Eva Jansson, biolog och programansvarig för ”Den odlade mångfalden”, Sveriges lantbruksuniversitet.

   – Bakgrunden till att vi samlar in gamla kulturväxter är Riokonventionens beslut 1992. Där lovade regeringar över hela världen att bevara genetiska resurser och biologisk mångfald, det gäller både växter och djur, berättar Eva.

Slu har redan haft ett ”fröupprop” och arbetar vidare med ett nytt upprop som gäller gamla sorter av fruktträd, buskar och rabattperenner. Eva Jansson uppmanar allmänheten att höra av sig om de har någon intressant rabattperenn som kan dateras före 1940 och kulturrosor före 1950. Meningen är att de arter som är av särskilt intresse ska bevaras för eftervärlden i Nordiska genbanken. Man vill också samarbeta med hembygdsmuséer i Sverige och låta dem bli en sorts lokala genbanker. Ett exempel på ett sådant ställe är Vallby friluftsmuseum i Västerås.
   – Genom att förmedla gamla kulturväxter kan vi ge tillbaka den lokala kulturhistorien till allmänheten. Vi har precis börjat informera om detta och vår hemsida är nyligen uppdaterad. Där finns all information om hur man kan gå tillväga. Den som har någon gammal och spännande växt i sin trädgård är också välkommen att ringa till oss, avslutar Eva Jansson.

Bli din egen fröproducent
Man måste inte köpa dyra fröer, det går ofta bra att spara fröer själv. Välj att ta fröer från den planta som har de egenskaper du uppskattar, till exempel tidig, god och stor skörd. Skörda när fröet är så moget att det nästan faller av sig självt. Välj en dag då det är torrt ute, då minskar risken för mögel. Om du ska ta frön från gurka eller tomat ska fröerna plockas ut innan de torkas. Torka fröerna och förvara dem i kylskåp så ökar chanserna att de gror bra. Sedan är det bara att så!
   Blev det inte som du tänkte dig?  Det kan bero på att fröna som du sådde året innan var så kallade hybrider – växter som är korsade med varandra. När du sedan sår generation två, får du föräldraplantornas egenskaper var för sig. Oväntat och spännande!

”Botandag” gratis nöje i vår!
Pulsatilla vulgaris, vernalis, pratensis eller patens…jag har faktiskt ingen aning om vad som är vad. Just nu ligger de där i en liten boll, ett nystan av håriga trådar. Jag hittade dem i bokhyllan i en ihopknycklad servett för någon vecka sedan. Den väckte varma minnen: solig augustidag, Uppsala botaniska trädgård, mjukglass och ett litet hav av ulliga fröställningar från backsippor, mosippor, fältsippor, nipsippor och alla andra sippor ni kan tänka er. Jag lät handen svepa över två plantor med ulliga fröställningar vars fröer sedan fick samsas i min glass-servett. Som ett litet experiment ska jag så dem i sandblandad jord och så får vi se om det händer något.
   Uppsala botaniska trädgård är fantastisk. Ta med en kaffekorg en vacker och varm dag i början av maj och res till Uppsala. Gå runt i ”botan” och botanisera bland alla färgsprakande vårblommande sippor, drick lite kaffe, mumsa på en god smörgås och njut. Nöjet är gratis.

Hitta gamla sorter
SLU:s program POM betyder programmet för odlad mångfald. För att uppnå odlad mångfald önskar SLU hjälp med att hitta gamla sorter innan de försvinner från våra trädgårdar. Hör av er till SLU och beställ information om:

Rosuppropet – hjälp till att inventera och bevara äldre tiders rosor

Träd- och buskuppropet – hjälp till att samla information om äldre tiders träd och buskar

Perennuppropet – hjälp till att samla information om äldre tiders perenner

Ekologiska fröer
l Runåbergs fröer: www.runabergsfroer.se 0303-77 71 40
l Lindbloms frö: www.lindbloms.se 0414-708 80
l Sesam – sällskapet för bevarande av gamla sorter 08-77 84 851
l ”Den biologiska mångfalden” Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp:  www.pom.info 040-41 50 00. Fråga efter Eva Jansson.

Illustration: Ingelöv Åstrand