Hållbarhetsmärkt
Naturligt miljötänkande i förskolans
vardag
Nu har Smålands förskola i Västerås
fått utmärkelsen Skola för hållbar utveckling.
Där är miljövänliga blöjor, KRAV-märkt
mat och goda kostvanor en naturlig del av barnens vardag.
Utmärkelsen
delas ut av Myndigheten för Skolutveckling för att stödja
och inspirera det pedagogiska arbetet med hållbar utveckling.
– Vi tänkte att det skulle vara ett
bra sätt att lära barnen ett gott miljötänkande,
säger Carina Thunell Krüger.
Hon är barnskötare vid förskolan
som har sex avdelningar och berättar om hur arbetet med utmärkelsen
gått till. Under tre år har personalen arbetat enligt
en särskild modell för att uppfylla ett antal kriterier
och dokumentera sin verksamhet. På köpet har de blivit
allt kunnigare och mer intresserade av hållbarhetsfrågor.
– Det märks i fikarummet, vi pratar
mycket oftare miljö nu, säger Carina Thunell Krüger.
Små
saker
Hon beskriver hur personalen försöker hitta små
saker i vardagen som påverkar miljön. Det kan handla
om att inte alltid dela ut papper till alla föräldrar
utan sätta upp anslag på varje avdelning i stället.
Eller att samordna inköp och välja miljöanpassade
varor om det finns.
Hur märker barnen att de går i en
förskola för hållbar utveckling?
– De är med och sorterar sopor och
att de får göra många egna val, säger hon.
Som vilken frukt de vill ha eller vilka grönsaker. Till frukost
kan de välja fil eller gröt.
Vid Smålands förskola får barnen
mat enligt modellen Ät S.M.A.R.T. Det innebär att de
äter mer grönsaker och rotsaker, mer ekologiska matvaror
och mindre av tomma kalorier.
– Numera är 30 procent av maten
ekologisk, säger Carina Thunell Krüger. Vi hade farhågor
om att maten skulle bli dyrare, men det blev den inte.
Hon ser många fördelar med den hållbara inriktningen
och har bara mött positiva reaktioner från barnens
föräldrar.
Från förskolan Småland kommer
en utmaning till förskolor och skolor i hela länet.
Kom med och bli en skola för hållbar utveckling ni
också!
Fakta
S.M.A.R.T. |
Ät
S.M.A.R.T. förmedlar hur man kan äta så
att både kroppen och miljön mår bra. Förkortningen
anger en formel för hur det kan gå till:
Större andel vegetabilier.
Mindre utrymme för “tomma kalorier”.
Andelen ekologiskt ökas.
Rätt köttval, rätt grönsaksval.
Transportsnålt. |
Alla
skolor och förskolor i Västerås på gång
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|