Hållbarhetsmärkt
Naturligt miljötänkande i förskolans vardag

Nu har Smålands förskola i Västerås fått utmärkelsen Skola för hållbar utveckling. Där är miljövänliga blöjor, KRAV-märkt mat och goda kostvanor en naturlig del av barnens vardag.

Utmärkelsen delas ut av Myndigheten för Skolutveckling för att stödja och inspirera det pedagogiska arbetet med hållbar utveckling.
   – Vi tänkte att det skulle vara ett bra sätt att lära barnen ett gott miljötänkande, säger Carina Thunell Krüger.
   Hon är barnskötare vid förskolan som har sex avdelningar och berättar om hur arbetet med utmärkelsen gått till. Under tre år har personalen arbetat enligt en särskild modell för att uppfylla ett antal kriterier och dokumentera sin verksamhet. På köpet har de blivit allt kunnigare och mer intresserade av hållbarhetsfrågor.
   – Det märks i fikarummet, vi pratar mycket oftare miljö nu, säger Carina Thunell Krüger.

Små saker
Hon beskriver hur personalen försöker hitta små saker i vardagen som påverkar miljön. Det kan handla om att inte alltid dela ut papper till alla föräldrar utan sätta upp anslag på varje avdelning i stället. Eller att samordna inköp och välja miljöanpassade varor om det finns.
   Hur märker barnen att de går i en förskola för hållbar utveckling?
   – De är med och sorterar sopor och att de får göra många egna val, säger hon. Som vilken frukt de vill ha eller vilka grönsaker. Till frukost kan de välja fil eller gröt.
   Vid Smålands förskola får barnen mat enligt modellen Ät S.M.A.R.T. Det innebär att de äter mer grönsaker och rotsaker, mer ekologiska matvaror och mindre av tomma kalorier.
    – Numera är 30 procent av maten ekologisk, säger Carina Thunell Krüger. Vi hade farhågor om att maten skulle bli dyrare, men det blev den inte.
Hon ser många fördelar med den hållbara inriktningen och har bara mött positiva reaktioner från barnens föräldrar.
   Från förskolan Småland kommer en utmaning till förskolor och skolor i hela länet. Kom med och bli en skola för hållbar utveckling ni också!

Fakta S.M.A.R.T.

Ät S.M.A.R.T. förmedlar hur man kan äta så att både kroppen och miljön mår bra. Förkortningen anger en formel för hur det kan gå till:
Större andel vegetabilier.
Mindre utrymme för “tomma kalorier”.
Andelen ekologiskt ökas.
Rätt köttval, rätt grönsaksval.
Transportsnålt.

Alla skolor och förskolor i Västerås på gång


Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill