Gymnasister gjorde
sällskapsspel om miljön

Tre sjuttonåriga killar har klurat och funderat, gjort spelplan och formulerat frågor som passar för barn i sju- till tolvårsåldern. De har konstruerat ett spel med fokus på miljö och hälsa. Under tiden som spelet har vuxit fram har de haft mycket roligt, men de har även stött på problem.

Jonas Larsson, Erik Grinneby och Mikael Andersson Elfgren går andra året på ABB:s industrigymnasium i Västerås. I skolarbetet ingår att alla elever ska starta och driva företag.
    Jonas, Erik och Mikael bestämde sig tidigt för att göra något med koppling till miljö och hälsa, vilket intresserar alla tre. De har också inspirerats av att dessa frågor ofta tagits upp i debatter och projekt på skolan.
   – Vi hoppas kunna påverka och ville göra ett spel för barn, säger Mikael Andersson Elfgren när trion visar upp sitt egenproducerade spel.
Han betonar att spelet ska vara pedagogiskt men roligt. Att det är skojigt är en viktig bit.
   – I går körde vi det hos en kompis, det var jättekul.
   Spelet ska säljas till skolor, fritidshem och privatpersoner. De planerar att ringa skolor och åker gärna ut och presenterar spelet. Marknadsföringen ska de sköta själva på sin hemsida.

Hoppas kunna påverka
Spelet ser proffsigt ut och består av en enkel spelplan med pjäser, tärning och många kort. När spelaren hamnar på gula rutor är det dags att plocka upp ett kort som kan innehålla frågor om allt från biobränsle till hälsosam mat. Det kan också vara rörelsekort med olika uppgifter, som att hoppa jämfotahopp eller göra charader.
   – Det är roligt att korten är så varierade, säger Erik Grinneby. Vi har gjort både snälla och elaka kort, krysskort och chanskort.
   De tre gymnasisterna har funderat på olika alternativ, pratat med lärare och testat på elever. Livsmedelsverket och Håll Sverige Rent har hjälpt till med fakta.
   Arbetet har också inneburit många kontakter med olika tryckerier. Spelplanen och korten har tryckts på olika ställen för att få ner priset. Vissa bitar har de monterat själva.
   Allt omkring spelet har tagit mycket tid i anspråk både i skolan och på fritiden.
   – Men det har varit kul, så det är inte något problem, säger Jonas Larsson. Det svåraste har varit finansieringen.
   Han berättar att produktionskostnaden blev högre än de räknat med och att de trodde att det skulle vara mycket lättare att få sponsring.

Har lärt sig mycket
Alla tre är överens om att de har lärt sig mycket genom arbetet med spelet. Inte minst att det är mycket mer än man tror när man börjar. Och hur det går till att förhandla om pris.
    Nu när spelet är färdigt ska Jonas, Erik och Mikael presentera det på en mässa för Ung företagsamhet i Sala. De hoppas gå vidare till den nationella mässan för Ung företagsamhet i Stockholm senare i vår. De berättar också att de ska söka Västerås stads miljöpris.

Text och Foto: Marita Gustavsson