Fulltecknad dag. Programmet för Ungdomens Miljöting var späckat. Föreläsningar av bland andra Svante Axelsson (lilla bilden) från Svenska Naturskyddsföreningen och uppträdande av högskolestudenter varvades med grupparbeten och diskussioner. Rättvis handel var en av de frågor som diskuterades. Därför var det självklart för arrangörerna att i pausen servera Rättvisemärkta bananer.

Unga grillade politiker
Över hundra elever och lärare från gymnasieskolor i Västmanland samlades till miljöting på Mälardalens högskola den 18 januari. Föreläsningar, grupparbeten och diskussioner med politiker var några av programpunkterna.

Under dagen pågick föreläsningar och gruppdiskussioner där tankar ventilerades. Två studenter från högskolan stod för underhållningen. Självaste Moder Jord var på läkarbesök, hon kände sig krasslig. Klimakterieproblem, gaser och utsläpp var bara några av åkommorna hon drabbats av den senaste tiden. Ett inslag som överraskade och framkallade många skratt.

Mer kunskap och information behövs
På eftermiddagen använde ungdomarna sina kunskaper och frågor till att grilla politiker och tjänstemän från hemkommunerna. Ungdomarna var frågvisa och ville ha raka besked. Dricker ni Rättvisemärkt kaffe, privat och i stadshuset? Vad gör ni egentligen för miljöarbete, konkret? Det var frågor som exempelvis Västerås politiker fick stå till svars för.
   Ungdomarna var överens, mer kunskap och information behövs för att fler ska börja tänka miljömässigt och för att jorden ska må bättre. All information påverkar en, i alla fall lite grann.
   – Jag visste inte mycket om miljötinget innan jag kom hit, men jag tycker det är väldigt viktigt med miljö, sade Magnus Östergren från Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar.

”I min familj sorterar vi som bara den”
Många menade att de vuxnas syn på miljön måste ändras. Flera elever berättade att det är de som ser till att det sorteras sopor där hemma. De menade att det handlar om att skapa en vana.
   – I min familj sorterar vi som bara den, hårdplast, mjukplast, allt. Varje vecka åker vi iväg till återvinningen. Det är lite jobbigt, men man har vant sig, sade Petter Ekström från Carlforsska gymnasiet i Västerås.
   Årets miljöting arrangerades av Landstinget Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västerås stad och Mälardalens högskola. Västmanlands Lokaltrafik bekostade resorna till och från miljötinget.

Text och foto: Liv Gustavsson