Ny resa på gång. Robin Sandberg, läraren Åsa Enefalk och Fredrik Pettersson planerar en ny studieresa för miljörådet till Lettland. De ska fortsätta jämföra det lettiska Agenda 21-arbetet med det svenska.

Miljö – hela skolans ensak
Västerås folkhögskolas miljöråd började sitt arbete i slutet av januari 2001. Idag är de inblandade i de flesta miljöaktiviteterna på skolan.

Efter att ha suttit med och lyssnat när några av de 70 eleverna på Västerås folkhögskola har miljöråd förstår jag att de har kommit långt i sitt miljöarbete.
   Rådet består av fyra tjejer och sex killar som är inblandade i det mesta, för att inte säga allt, miljöarbete på skolan. Från att se till att städerskorna bara använder miljövänliga rengöringsmedel till att instifta ett miljöstipendium på Vakara gymnasieskola i Riga i Lettland. Stipendiet ska användas till miljöarbetet på skolan där.
   – I fjol var vi dessutom på studieresa i Lettland för att se hur deras miljöarbete och miljöorganisationer fungerar, men även för att studera hur man löst olika miljöproblem, säger Robin Sandberg.
   Under studieresan var eleverna också ute och tittade på naturen samt besökte Martacenter, ett kvinnoresurscenter, som har som mål att främja jämställdhet och integrera arbetslösa och lågbetalda kvinnor i samhället.

Miljöarbetet genomsyrar allt
Just nu sitter miljörådet och planerar en ny resa till Lettland. De vill fortsätta att jämföra letternas Agenda 21-arbete med det som bedrivs i Sverige.
   Rådet har minst ett möte i veckan och de känner ett starkt stöd från både lärare och styrelse. Varje termin anordnas miljödagar på folkhögskolan och den senaste gången kom hela skolans styrelse.
   – Det var kul för vi känner att vi verkligen har stöd från dem, säger de alla unisont.
   – Men det är klart, vi har sparat pengar åt skolan genom miljöarbetet.
   Miljöarbetet genomsyrar hela verksamheten och vävs in i de flesta ämnena, som till exempel när det gäller att skriva ut från datorn.
   – Läraren har lärt oss hur man gör för att bara skriva ut exakt det man vill ha, säger Terry Vasiliadis.

Plastmuggar är bannlysta
Plastmuggar är ett exempel på saker som är bannlysta på skolan. Varje elev har sin egen mugg, och den som inte har det får inget kaffe. Det var lite gny till en början, men nu har alla vant sig. Skolans kafeteria kommer dessutom inom kort att enbart ha ekologiska och KRAV-märkta produkter i sortimentet – och naturligtvis Rättvisemärkt kaffe.
   Kafeterian har även en bokhylla där det mesta finns att läsa om hur man ska bete sig för att vara miljövänlig.
   – Men på miljödagen, som hålls i maj, tar vi över kafeterian för en dag, säger Fredrik Pettersson.
   – Då bakar vi allt bröd själva och alla intäkter kommer att gå till miljöstipendiet i Lettland.
   Miljödagen, som engagerar alla elever och lärare på folkhögskolan, kommer i övrigt att bestå av kurser, workshops och föreläsningar.
   Det är inte utan att det märks att miljörådet är stolta över sitt arbete på skolan, och det har de all anledning att vara.

Text och foto: Mats Elfström