Skolbesök. Tanken är att Miljöutmaningen ska bidra till att kunskapen och intresset för miljöfrågor ökar. Eva Hallström och Annika Björk besöker just nu skolor i länet för att informera lärare och elever om tävlingen.

En miljöutmaning för unga
Frisk luft, giftfri miljö, levande skogar, hav och sjöar. Det är fem av de miljömål som riksdagen har beslutat om. Under våren har gymnasie- och folkhögskoleelever i Västmanland chans att påverka miljön och samtidigt vinna prispengar. Med en Miljöutmaning vill Länsstyrelsen stimulera till nya gränsöverskridande idéer som kan bidra till en bättre miljö.

Riksdagen har bestämt att Sverige ska lösa de stora miljöproblemen med klimat, jord, luft och vatten och bli ett ekologiskt uthålligt samhälle. Allt detta ska ske inom en generation.
   Som hjälp i detta gigantiska arbete finns femton nationella miljömål. Det är Länsstyrelsen som har ansvaret för att miljömålen bearbetas och anpassas just för oss som bor i Västmanland.
   Många kommuner och organisationer har varit aktiva i arbetet med miljömålen.
   – Länsstyrelsen vill gärna ha med även ungdomar i miljöarbetet. Det säger Eva Hallström som tillsammans med Annika Björk arbetar med Miljö- utmaningen.
   Tanken är att Miljöutmaningen ska bidra till att kunskapen och intresset för miljöfrågorna ökar. Annika Björk och Eva Hallström besöker just nu skolor runt om i länet för att informera lärare och elever om Miljöutmaningen.
   – Om miljömålen ska förverkligas krävs förändringar i attityder och livsstil, och en insikt om att alla kan göra något för att påverka utvecklingen, säger Annika Björk. Det är ju ungdomarna som ska lösa miljöproblemen, men de måste få hjälp på vägen.

Kan sprida goda idéer
Redan nu pågår mycket bra arbete ute på skolorna. Miljöutmaningen kan hjälpa till att sprida de goda idéer och exempel som finns. Det hela går ut på att eleverna, enskilt eller i grupp, arbetar fram idéer som bidrar till att miljömålen förverkligas. Det kan vara hela klasser som jobbar tillsammans, mindre grupper eller individuella arbeten. Även grupper som träffas på fritiden, på fritidsgårdar eller i teatergrupper till exempel, får gärna delta i Miljö- utmaningen.
   – Redovisningen av Miljöutmaningen kan ske på många olika sätt, betonar Eva Hallström. Det kanske handlar om att bygga modeller, göra en broschyr eller en film, ordna en miljödag eller något annat kreativt.

Hoppas på fortsättning
Senast den 28 april ska bidragen vara inlämnade och en jury ska granska bidragen. I mitten av maj delas ett antal priser på vardera 5 000 kronor ut till klasser eller större grupper. Priser på 1 000 kronor kommer att delas ut till individuella bidrag eller till mindre grupper.
   – Nu är det dags att vara med och att anmäla sig till Miljöutmaningen, säger Annika Björk. Vi kommer gärna ut till skolorna och berättar om vad det kan innebära.
   Annika Björk och Eva Hallström hoppas att det blir en fortsättning på Miljöutmaningen och att de goda exempel som kommer fram i tävlingen ska dokumenteras och spridas.
   – Det kanske blir en idébank som skolorna kan använda sig av, och som kan bidra till att vi får ett samhälle där de största miljöproblemen är lösta.

Vill du veta mer om tävlingen?
Läs mer om Miljöutmaningen på länsstyrelsens hemsida: www.u.lst.se
Vill du ha gratis information om miljömålen och Miljöutmaningen, kontakta Eva Hallström, telefon: 021-19 51 92, e-post: eva.hallstrom@u.lst.se eller Annika Björk, telefon: 021-570 81, e-post: annikabj@swipnet.se

 

Text och foto: Marita Gustavsson